• JongPutten
  • E Rudolfs

Cultuur bloeit op in Putten

PUTTEN JongPutten en Cultuurkust hebben dit jaar weer heel wat moois op cultureel gebied in petto. Ruim vijf jaar geleden werd er gestart met sportieve activiteiten, maar al snel kwamen daar ook culturele activiteiten bij. Tom Dokter, woordvoerder vanuit JongPutten: ,,Het mooie is dat we bij beide activiteiten weer andere kinderen zien. Sommige kinderen hebben wat minder met de sportactiviteiten en zij komen tot bloei bij de culturele activiteiten. We maken in onze culturele activiteiten wel een koppeling naar beweging."

Maranke Pater

De kosten voor alle naschoolse activiteiten zijn laag, zodat veel kinderen over de drempel om mee te doen heen kunnen stappen. Het culturele jaar begint met een workshop bij de Veluwsche Zanghertjes 'Doe meer met je stem', waarbij kinderen een zangclinic krijgen van de dirigent van het kinderkoor. Begin oktober is de jongste doelgroep aan de beurt met een voorleesmiddag. Dokter: ,,De Kinderboekenweek valt net in de Snoepgroentencampagne die wij voor JOGG hebben bedacht. We hebben een voorleesmiddag ingepland waarbij kinderen verhalen voorgelezen krijgen over groenten."

Aan een goed programma hoeft niet gesleuteld te worden en daarom brengt JongPutten opnieuw een circusproject dat in november begint. Vier weken lang kunnen kinderen oefenen in de acrobatiek, een clownsact of een andere rol die ze vervolgens kunnen opvoeren voor hun ouders of andere belangstellenden. Het project wordt ondersteund door MBO-studenten die helpen in de begeleiding van de kinderen. ,,We hebben ook een theaterprogramma van de blauwe Gerrit waar kinderen aan mee kunnen doen." Er komen weer schilderworkshops en de fotografieworkshop Kidzclix. Eind oktober staat de Herfsttocht op het programma, een activiteit waarbij kinderen op zoek gaan naar dingen uit het bos en hier mee gaan knutselen. ,,Bij diverse onderdelen nodigen we kunstenaars of andere professionals uit om mee te helpen in de begeleiding van de kinderen. Voor verenigingen of cultuurinstanties is dit een mooie manier om de kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met hun culturele activiteiten." 

 

CULTUURKUST Cultuurkust heeft in opdracht van de gemeente Putten een cultureel platform opgericht wat de organisatie dit jaar verder wil gaan uitbreiden. Roelinka Schouwstra, combinatiefunctionaris bij de gemeente Putten: ,,Wij willen kunstenaars en inwoners van Putten betrokken houden bij het culturele leven in Putten. Het voornaamste doel is om mensen te laten zien wat Putten te bieden heeft aan kunst en cultuur. Als mensen meer deelnemen aan culturele activiteiten heeft dit direct invloed op een theater- of festivalbezoek."

Cultuurkust organiseert diverse activiteiten gedurende de lessen in het basisonderwijs. Er zijn rond de 85 scholen die hier aan meedoen op de Noord-Veluwe. Daarbuiten worden er voor verschillende doelgroepen activiteiten georganiseerd op het gebied van muziek, beeldende kunst, dans, theater, literaire activiteiten en op het gebied van cultureel erfgoed. ,,Het jaarprogramma voor 2018 is pas eind november bekend, maar we zijn nu al gestart met een aantal bijzondere activiteiten. We zullen in 2018 zeker Boom-In en Fratsen terug laten komen als festivals. Momenteel zijn we druk met de kunstwedstrijd waar 22 kunstenaars uit de gemeente Putten aan mee doen. Op 4 november wordt één van de kunstwerken uitgekozen als nieuw kunstwerk voor de trouwzaal." 

Twee jaar geleden is het Cultuurplatform begonnen met 'Kunst in de horeca' waarbij een horecagelegenheid aan een kunstenaar werd gekoppeld. Binnen drie weken is een speciale kunstkijkroute klaar die langs diverse horecagelegenheden voert die kunstwerken in hun zaak hebben hangen of staan van Puttense kunstenaars. ,,Via de VVV kan een boekje gehaald worden dat bezoekers kunnen gebruiken als leidraad voor de kunstkijkroute." Op dit moment zijn er oriënterende gesprekken met de Zorggroep West Veluwe om te zien hoe cultuur en zorg aan elkaar verbonden kunnen worden. ,,We hebben nu een succesvol regionaal project lopen waar mensen uit de maatschappelijke zorg aan mee kunnen doen."

Meer informatie over het aanbod in de culturele activiteiten van JongPutten is te vinden op de Facebookpagina of de website. Op www.cultuurputten.nl is meer informatie te vinden over cultuur in Putten.