• De geslaagde leerlingen van de Gabrielschool.

    Wijnand Kooijmans
  • De geslaagde leerlingen van De Pelikaan.

    Wijnand Kooijmans

Diploma Spaans uniek voor Putten en Nederland

PUTTEN Leerlingen van twee basisscholen in Putten hebben een diploma Spaans in ontvangst mogen nemen. Volgens hun docent William Fassbinder Garcia uniek voor Putten, maar ook voor Nederland. Het gaat om leerlingen van de christelijke basisschool De Pelikaan en de rooms katholieke Gabriëlschool.

Wijnand Kooijmans

 

In totaal slaagden vijftien leerlingen van wie er veertien hun diploma daadwerkelijk kregen uitgereikt. Een Peruaan die een jaar Nederlands heeft geleerd slaagde wel, maar is inmiddels al weer vertrokken naar zijn geboorteland.

 

UITDAGING ,,Ik heb veel van de cursus kunnen leren", zegt Nora Kuit van de Gabriëlschool. ,,Het was leuk en leerzaam. Een extra stukje uitdaging dat ik nodig had. Het betekent ook een goed begin, je kunt er ver mee komen. Ik wil zeker ook Spaans gaan leren op de middelbare school. Wanneer je naar het buitenland gaat, kun je dit meenamen en kom je er verder mee verwacht ik."

 

Jurre van Til, leerling van de Pelikaan: ,,Het Spaans leren was leerzaam en gezellig. Ik wil op de middelbare school verder gaan met Spaans." Klasgenote Leonie vult aan: ,,Wanneer je de wereld ingaat heb je, denk ik, zeker iets aan deze cursus. Al ik heb ik nog geen idee wat ik er later mee ga doen."

 

SERIEUS Docent is William Fassbinder Garcia, inmiddels acht jaar in Putten woonachtig. Naast lessen op scholen geeft hij privélessen. ,,Ik krijg steeds meer aanvragen uit andere plaatsen, ook op scholen. Een les van mij is serieus. Ik leer de vervoegingen van werkwoorden, de tijden, het spreken en het verstaan. Er zijn twaalf landen in de wereld waar Spaans de moedertaal is. Het is de tweede wereldtaal. Ik sta te kijken hoe snel kinderen op de basisschool de taal in zich opnemen. Onvoorstelbaar snel. Ik vraag veel discipline van de kinderen. Het is geen je of jij maar u. Ik krijg weleens het verwijt dat dit ouderwets is, maar ik vind dat normen en waarden niet verloren mogen gaan."

 

CHINEES Directeur Gerard van der Vliet van de Pelikaan roept bij de uitreiking van de diploma's de leerlingen maar gelijk op Russisch en Chinees te aan studeren naast het Engels dat vaak al op basisscholen wordt gegeven. ,,Dan kun je je verstaanbaar maken in negentig procent van de gehele wereld." De leerlingen volgen tussen de middag en de woensdagmiddagen de lessen.

 

Sander van Zomeren, directeur van de Gabriëlschool, zegt dat kinderen in de zesde klas bewust worden geselecteerd voor de Spaanse les. ,,We kijken naar kinderen die wat meer uitdaging nodig hebben. Dat maakt dat de lessen ook onder schooltijd worden gegeven en in het kader van passend onderwijs ook zelf de lessen betalen. De selectie wordt bepaald door interne begeleiders."

 

LOCATIES De Gabriëlschool kent twee locaties. Dat maakt dat de kinderen van de locatie in de nieuwbouwwijk Bijsteren worden gehaald en gebracht voor het volgen van de Spaanse lessen. De leraar Spaans wordt bedankt, in het Spaans uiteraard.