• Gerrit van Emous is één van de vele kunstenaars tijdens het festival Fratsen met zijn 'Steelfies'. 

    Gerrit van Emous

Festival Fratsen in aantocht

PUTTEN Het is een synoniem voor buitensporigheid en streken. Festival Fratsen wordt op zaterdag 29 juli voor het eerst in het ​​​​winkelcentrum van Putten gehouden. Fratsen gaat één groot podium ​worden ​voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst ​en​ muziek en ondersteund worden door tientallen kunstenaars.

 

Kunstenaars gaan vaak buiten de kaders. Roelinka Schouwstra, VVV Putten: ,,Wij zien een frats als een onschuldig geintje en wilden dit idee graag doortrekken naar een bijzonder festival. De zomerbraderieën vinden we al een poosje minder goed passen bij het dorp en we zochten naar een onderscheidend idee. In samenwerking met Cultuurkust en het Cultuurplatform bedachten we Fratsen." Fratsen zal een kunst- en cultuurspektakel worden met allerlei disciplines aan dans, muziek, literatuur, theater en kunst. Er zijn diverse soorten kunstenaars uitgenodigd om hun bijdrage te doen aan het festival. Van amateurs tot professionals.

AANBOD ,,Er is in Putten heel veel aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Door de kunstenaars en verenigingen een podium te bieden kunnen ze veel van zichzelf te laten zien." Elk discipline zal zich op een andere manier presenteren. Kunstenaars zullen live aan het werk zijn en willen bezoekers graag te woord staan. ,,Bijzonder zijn de steelfies van Gerrit van Emous. Hij maakt een selfie en brandt die vervolgens op staal uit tegen betaling. Kunstenaars gaan zich op een bijzondere manier presenteren. Zo is er een kunstenaar die in de etalage van Van Ganswijk iets bijzonders gaat doen, waardoor de winkel onderdeel wordt van de voorstelling. We hebben kunstenaars zoals Jan Mastenbroek die zichzelf kunstzinnig uit. ​ En bij Madelon Weinbergen kunnen kaarten gemaakt worden van bijenwas." Er is een etalagewedstrijd waarbij kunstenaars zichzelf presenteren in de etalages van de leden van de winkeliersvereniging. Twee weken voordat het evenement start presenteren ze zichzelf hiermee al aan het publiek. Vaak heeft het object in de etalage wel iets met de deelnemende ondernemer te maken.

Er komen in het centrum diverse podia. Naast optredens zijn er mobiele muziekgroepen ,,We hebben muzikanten, maar ook schrijvers die het leuk vinden om uit eigen werk voor te dragen, zoals schrijver en dichter Henk Vaessen. Er is ook ruimte voor bandjes uit Putten." Theater Stroud gaat haar nieuwe theaterprogramma presenteren. Onder andere Peter Lusse zal een optreden verzorgen. In het nieuwe jaar brengt hij Trio Particolare, een opera met licht klassieke muziek. Tijdens het optreden op Fratsen gaat Lusse toehoorders vertellen waar zijn operaliederen over gaan. ​​Kindcentrum on the move verzorgt tijdens ​Fratsen ​activiteiten met kinderen​​.​ Zo kunnen kinderen ​hun eigen recycle muziekinstrumenten maken en mee doen met action painting. ​Verder komt ​er ​een krijtplein​ op het pleintje bij Het Boekpunt​ . Een oude ​auto​ wordt beschilderd met schoolbordverf, waarna de kinderen de auto van onder tot boven onder mogen kalken. ,,Ik wil dat bezoekers een wow-gevoel krijgen als ze naar Putten komen voor Fratsen." Fratsen wordt van 11​.00 uur tot 17.00 uur gehouden. Info: www.winkelcentrumputten.nl.