• Helmus Torsius waakt de opstelling van de Voedsel en Waren Autoriteit.

    Wijnand Kooijmans

'Hysterie rond ei onnodig'

PUTTEN ,,Gif hoort niet in een ei te zitten. Dat mag duidelijk zijn. Maar de hysterie die nu is ontstaan is volstrekt overbodig. En is alleen maar aangewakkerd door foute uitspraken van topman Freek van Zoeren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Door hem is de crisis veel erger geworden en wordt het voorbestaan van veel pluimveehouders bedreigd." Aan het woord is Helmus Torsius uit Putten.

Wijnand Kooijmans

Zijn bedrijf is zwaar getroffen door de rel rond een te hoge waarde fipronil in zijn eieren. ,,Ik heb hierdoor twintigduizend euro schade per week. Wanneer al mijn twintigduizend biologische hennen ook nog eens meten worden geruimd is dat onder normale omstandigheden nauwelijks op te brengen, zoveel schade als dat geeft."

 

BLOEDLUIS Het middel om bloedluis te bestrijden is door hem volledig te goeder trouw gebruikt in één van zijn stallen. Toch zijn ook de overige stallen op slot gezet door de NVWA. ,,Je vraagt naar de bestanddelen. Alles leek betrouwbaar. Het middel zou zelfs biologisch afbreekbaar zijn. De NVWA is verantwoordelijk voor de controle op het voedsel. Zij hadden het middel veel eerder preventief moeten controleren."

 

Wat Torsius vooral ergert is dat er bij de NVWA geen enkel begrip bestaat voor de problemen waarmee de pluimveehouders nu kampen. ,,Ze zijn geen millimeter opgeschoven, er is geen enkele wil de problemen gezamenlijk op te lossen." De uitspraak van Van Zoeren enkele dagen geen eieren te eten heeft de kwestie alleen maar erger gemaakt. Alle eieren worden nu over één kam geschoren, terwijl alle eieren die nu in de schappen liggen volledig betrouwbaar zijn.

 

DANKBAAR Duitsland heeft van zijn uitspraken ook dankbaar geprofiteerd, zo zegt Torsius. ,,Als jullie NVWA al zegt dat de eieren niet betrouwbaar zijn waarom zouden wij ze dan vertrouwen, zo zeggen ze. Om daarmee hun eigen product in de markt te kunnen zetten." Het steekt Torsius ook dat de code op de eieren destijds is ingevoerd door de NVWA om de afkomst van ieder ei te kunnen controleren. ,,Nu is deze code volgens hen ineens niet meer betrouwbaar. De zaak is volledig doorgeschoten door uitspraken van mensen die onwetend zijn en niet weten waar ze mee bezig zijn."

 

WAKKER Torsius ligt 's nachts nog niet wakker van de huicige crisis, maar vraagt zich onderhand wel af of hij in een land als Nederland nog wel wil boeren. ,,Als bedrijf worden wij bij iedere cirsis verantwoordelijk gesteld. Straks zal de eierhandel wel bij ons aankloppen om schadevergoeding. Alles wordt altijd op ons bordje gelegd. Wij zijn de laatste schakel in de keten."

,,Wanneer deze crisis lang duurt kost het veel bedrijven de kop. Ook toeleveringsbedrijven, de hele sector heeft er mee te maken. ,,Het is een onnodige hysterie geworden. Terwijl je 230.000 eieren moet eten om net zo veel binnen krijgen als een hond of kat die je ontluist met één druppel ontluismiddel en het dier wordt geaaid door kinderen. Geen haan die daar naar kraait."