• Archieffoto: Henny Jansen/BDU

Waarschuwing: blauwalgen in Puttense vijvers

PUTTEN In de vijvers aan de Gildegoed in Putten zijn vermoedelijk blauwalgen aangetroffen door het Waterschap Vallei & Veluwe. Door de gemeente Putten zijn uit voorzorg waarschuwingsborden geplaatst. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden. Ook mogen honden niet in de vijvers zwemmen of daaruit drinken.

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Oorzaak zijn zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Verversen van het water is niet mogelijk, omdat het stilstaand water is.

PROBLEMEN Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen.

Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden.

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl/blauwalg.