• Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP)
  • Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP)
  • Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP)

Nominatie politie Putten voor bestuurlijke aanpak

PUTTEN De opening van een nieuw steunpunt voor de politie op het vernieuwde gemeentehuis in Putten. Dat was het lokkertje om zoveel mogelijk agenten van basisteam Veluwe-West (Putten, Ermelo en Harderwijk) bij elkaar te krijgen. Maar in aanwezigheid van de Puttense burgemeester Lambooij werd de WEP-Award, een beker met grote oren, uitgereikt door Fokko Spoelstra.

Basisteam Veluwe-West is het eerste genomineerde team van de editie 2019-2020 om het Beste Politieteam 2020 van Nederland te worden. De prijs is een waardering voor de wijze waarop de politie samenwerkt met andere partijen en de bestuurlijke 'last onder dwangsom' inzet in de bestrijding van criminaliteit. 
De stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) is een onafhankelijke stichting, die in juni 2012 is opgericht om de erkenning en waardering voor en van de politie te ontwikkelen, vorm te geven en te verbeteren.

Fokko Spoelstra namens WEP: ,,Het lijkt zo simpel: zet last onder dwangsom en het bestuursrecht in, de gemeente regelt het wel. Maar zo simpel is het niet. Sinds 2014 doen jullie dit en het heeft de juridische toetsen doorstaan. Jullie houden het niet voor jezelf maar delen de aanpak met een toolkit. Daarin staat de burger centraal en daardoor maken jullie de Veluwe echt een stuk veiliger."

Teamchef Lisette Cozijnsen: ,,Onderdeel van onze methode is het inzetten van de last onder dwangsom. En dat werkt. Door samenwerking met juristen en BOA's van de gemeenten. We hebben intussen een toolkit Veluwse methode ontwikkeld, zodat meer collega's en partners dit tot zich kunnen nemen. Of het nu gaat om bedrijfsinbraken of diefstal van tientallen elektrische fietsen. We pakken het aan vanuit het gevoel: dit kán toch niet. Criminelen geven in verhoren aan dat ze intussen ons werkgebied mijden. Ik ben heel trots."