• Remko de Waal

Afspraken over werk voor mensen met beperking

NUNSPEET Supermarktketen Albert Heijn heeft met de gemeenten op de Noord-Veluwe een re-integratie-overeenkomst gesloten. Het gaat om het bieden van reguliere werkgelegenheid voor mensen met een beperking.

Albert Heijn wil landelijk tweeduizend mensen met een arbeidsbeperking aan de slag helpen. Het gaat om het verrichten van werkzaamheden die passen bij hun beperking. In de overeenkomst met de gemeenten zijn afspraken vastgelegd over het werven, selecteren en plaatsen van mensen die onder verantwoordelijkheid van de deelnemende gemeenten vallen.

Voor het in dienst nemen van mensen met een arbeidshandicap ontvangt Albert Heijn een subsidie in de loonkosten alsmede een vergoeding voor de begeleiding van mensen op de werkvloer. In totaal gaat het om 17.000 euro in het eerste jaar. Daarna gaat de vergoeding omlaag. Voor de gemeenten betekent het een besparing op de uitkering van rond de 14.000 euro per persoon.

In het project hebben de gemeenten Nunspeet en Putten een leidende rol. Daarnaast is bij de opstelling van de overeenkomst nauw samengewerkt met de gemeente Elburg. De afspraken met Albert Heijn worden periodiek geëvalueerd om te zien of aanpassingen noodzakelijk zijn.

Deelnemende gemeenten zijn onder meer Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde en Epe.