• Rob Engelaar

Blauwalgen aangetroffen in vijver Poort van ´t Hul

NUNSPEET Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen in de vijver bij de 'Poort van 't Hul (hoek Elburgergweg Oranjelaan in Nunspeet). De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het stilstaand water is.

Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in  aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

De gemeente gaat vandaag nog waarschuwingsbordjes bij de vijver plaatsen. Mensen wordt  aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de vijver te laten zwemmen of van het water te laten drinken.