• Eten, drinken en cultuur. Putten genoot van Boom In'.

Boom In' Putten slaat aan bij publiek

PUTTEN Het nieuwe tweedaagse festival Boom In' mag met recht een succes worden genoemd. Niet alleen landgoed Schovenhorst was het toneel van kunst en cultuur, ook het centrum van het dorp bruiste.

Maranke Pater

Honderden bezoekers togen afgelopen vrijdag naar landgoed Schovenhorst voor de aftrap: een avond vol sfeervolle muziek van singer-songwriters. Gerieke van Dunsbergen, woordvoerder van de VVV,organisator van het festival samen met Cultuurkust: ,,De vrijdag begon heel relaxed, het werd een festival zoals we voor ogen hadden, waarbij de mensen lekker stonden te dansen en te swingen." niet alleen Puttenaren genoten van de eerste dag van het festival, er waren ook heel wat toeristen die speciaal voor Boom In' naar het dorp kwamen en hun intrek hadden genomen in een horecagelegenheid. Dunsbergen: ,,Er zijn op de vrijdagavond uiteindelijk 350 bezoekers geweest,dus alle kaarten waren uitverkocht. Iedereen was verbaasd omdat ze nog nooit zo'n festival in Putten hadden gehad. We hadden twee podia op Schovenhorst staan waarbij de artiesten elkaar steeds afwisselden. Vooral de laatste band, de tributeband Doe Maar Na zorgde voor veel dansende mensen."

CENTRUM Het centrum stond op de zaterdag in het teken van Putten Bomendorp en het festival Boom In'. Er waren twee kinderpleinen gerealiseerd, waarbij Kindcentrum Putten met haar Into the Natureprogramma een sfeervol plein had ingericht. Tussen de strobalen en Tipi's stonden diverse spelletjes waar kinderen aan mee konden doen en er waren twee tafels waar dromenvangers gemaakt konden worden en schilderijtjes. Boven een vuurtje werden marshmallows geroosterd op een lange stok. Bijzonder was de invulling van de Burgemeester van Buiten. Al jaren reist Evert-Jan Harmsen heel Nederland door om op festivals kinderen in contact te brengen met de natuur en om ze vooral lekker buiten te laten spelen. Harmsen: ,,Ik breng als Burgemeester van Buiten vandaag een grote waterglijbaan mee, die de kinderen zelf in elkaar moeten zetten met buizen. Ook heb ik stokken mee genomen waarmee ze pijl en boog kunnen maken." Als kind leerde Harmsen al kaarsen te maken van bijenwas, een activiteit die ook deze zaterdag voor veel bezoekers zorgde. ,,Naast de activiteiten heb ik allerlei spulletjes meegenomen die kinderen mogen aanraken, zoals een miljoenen jaren oude mammoettand. Ik wil kinderen graag de natuur laten beleven."

HORECA Veel singer-songwriters die op vrijdagavond op het landgoed hadden opgetreden kwamen nu ook naar het centrum toe. Ook waren er enkele nieuwe artiesten. De deelnemende ondernemers hebben veel profijt gehad van het nieuwe festival. Diverse horecagelegenheden hadden hun menu's aangepast op het festival en serveerden speciale Boom In' gerechten. Henk van Emous, eigenaar van pannenkoekenhuis/partycentrum De Huifkar stond met een pop-up restaurant middenin het centrum: ,,We staan hier met onze Rolling Pancakes, een pannenkoek die opgerold is zodat mensen hem zo mee kunnen nemen. Ik vind dit evenement een mooie manier om onszelf in het dorp te laten zien."

Voor de organisatie is Boom In' dan ook zeker voor herhaling vatbaar. Dunsbergen: ,,We hebben een goede samenwerking gehad met Cultuurkust, dat ons geholpen heeft met de organisatie van het festival en we hebben gezien dat Puttenaren en toeristen het ontzettend leuk vonden. Het was een mooi festival voor verschillende doelgroepen."