Anticlimax

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen voelde voor mij een klein beetje als een anticlimax. Misschien had ik de spanning voor mijzelf onbewust wat te groot gemaakt door allerlei verschuivingen te voorzien. Waarschijnlijk was ik te veel meegegaan in de (te) optimistische blik van meerdere politieke partijen dat ze er wel even één of meerdere zetels bij zouden krijgen, terwijl je heel goed weet dat ze natuurlijk niet allemaal zetelwinst kunnen halen.

Alles bleef uiteindelijk hetzelfde. Nou ja, alles? Gemeentebelangen wint één zetel en gaat van twee naar drie zetels. Het gaat mij wat ver om de nu vierde partij van Putten met deze ene zetelwinst direct de winnaar van de verkiezingen te noemen. Na het terugtrekken van de VVD had Gemeentebelangen zichzelf meerdere keren als lokaal alternatief voor de VVD opgeworpen door zich als rechts en ondernemerspartij te profileren. Als dan de enige verschuiving is dat de VVD een zetel kwijtraakt en Gemeentebelangen er een zetel bij krijgt, dan is het goed voorstelbaar dat hier een verband in zit. Ik snap heel goed dat wethouder Gerritsen dit zo verwoorde wat heel veel Puttenaren gewoon ook denken. Gemeentebelangen nam de wethouder vervolgens kwalijk dat deze opmerking een wethouder onwaardig was en respectloos voor de kiezer zou zijn. Ik zie dat juist anders. Als je staat voor dat gedachtegoed dan mag je als politieke partij er toch juist trots op zijn dat je die zetel er zo bij gekregen hebt? Wat mij betreft wel en is deze extra zetel op die grond gewoon gegund.

Ik verwacht niet dat deze zetelverschuiving iets uitmaakt voor de nieuwe coalitie. De partijen in de huidige coalitie hebben een stabiel aantal stemmen gekregen, ook een compliment waard. Wij Putten zal zich toch niet zo uit de nieuwe coalitie laten werken, tenzij Ermelose praktijken zich hier voordoen. SGP-Wethouder Gerritsen was volgens de verkiezingsborden van de SGP ook alweer voorgedragen als nieuwe wethouder. Volgens de CU had CU-wethouder Priem een paar maanden geleden bij wijze van spreken al getekend voor een paar maanden en acht jaar. Het verkiezingsprogramma van het CDA is ook niet wezenlijk anders dan de andere christelijke partijen, dus enkel op basis daarvan is het ook niet waarschijnlijk dat het CDA de plek van een andere christelijke partij in zal nemen.

De kans dat de andere lokale partij Gemeentebelangen door Wij Putten wordt omarmd als coalitiepartner lijkt mij ook erg klein. Dat komt ook doordat Gemeentebelangen de afgelopen tijd regelmatig Wij Putten aanviel met het verwijt (zeer) links te zijn of een linkse oorsprong te hebben. Even los van hoe weinig besluiten in de Puttense raad in de praktijk iets met de tegenstelling links-rechts te maken hebben, zullen deze aanvallen in eventuele coalitiebesprekingen toch in het Wij Putten-achterhoofd blijven hangen. Ondanks hun winst zullen deze verkiezingen waarschijnlijk juist voor het CDA en Gemeentebelangen veel meer dan voor mij als anticlimax gevoeld worden.

Martijn Fabriek.