Bang om handhaving

Onze oudste zoon van bijna drie jaar kan 's avonds af en toe niet slapen en laat dat merken ook. Als we dan doorvragen waarom hij niet kan/wil slapen, dan wordt soms heel zacht het woord 'politie' genoemd. Hij is alleen stil zolang wij bij zijn bed staan, maar zodra we denken dat hij slaapt en heel stil weg proberen te sluipen, gaan z'n oogjes direct helemaal open en begint het opnieuw.

We hebben geen idee waar deze politie-angst vandaan komt. Tot zover wij weten hebben wij er geen enkele aanleiding voor gegeven. Ook hebben we geen voor kleine kinderoogjes en -oortjes ongeschikte politieseries met hem gekeken. Toch is hij af en toe bang en daar sta je dan op een kinderslaapkamertje. We proberen dan uit te leggen dat de politie ons helpt, dat de politie lief is en dat we als Fabriekjes zeker niet bang hoeven te zijn voor de politie. Hij lijkt nog niet helemaal overtuigd. Ik zeg niet zomaar tegen hem dat de politie lief is om hem maar te overtuigen terwijl ik het niet meen. Ik vind dat echt, ook ondanks de soms door de media aangedikte negatieve verslaglegging over (het handelen van) de politie. Ik meen dus wat ik tegen hem zeg. Kinderen prikken er overigens vroeg of laat echt wel doorheen als je ze voorliegt dat iets niet eng is, terwijl je zelf voor hetzelfde bij wijze van spreken staat te trillen op je benen.

Aan de andere kant vind ik ook dat sommige personen juist wel wat banger mogen zijn voor de politie en andere opsporingsambtenaren. Anderhalve week geleden was het handhavingsdag op de Noordwest-Veluwe. Een regionale krant kopte: Boa's op oorlogspad tegen overtreders op de Veluwe. Terecht, dacht ik nog. Maar erover doordenkend dacht ik direct: Wat doen ze dan op andere dagen? Dan wordt er toch ook gewoon gehandhaafd? Alleen een beetje waarschuwingen uitdelen zoals de veldwachter vroeger deed in oude kinderboekjes werkt volgens mij in onze huidige maatschappij, ook in Putten, echt niet meer. Als je fietst waar dat helemaal niet mag, als je zonder licht rijdt al dan niet uit gemakzucht, als je je hond laat loslopen waar dat niet mag, als je tegen het verkeer in rijdt, als je afval in de natuur gooit of weet ik veel zou je best wat bang mogen zijn dat daar terecht consequenties zoals boetes aan zitten.

Wat dat betreft komt het goed uit dat het aanstaande zaterdag hulpverlenersdag in Putten is. De politie en Boa's zullen er ook zijn. Wij gaan zeker kijken. Voor ons zou dit evenement geslaagd zijn als ze mij kunnen overtuigen dat het voor hen naast hulpverlening elke dag handhavingsdag is en vooral als ze mijn zoontje kunnen overtuigen dat ze voor lieve burgertjes juist heel lief en vooral ook behulpzaam zijn.

Martijn Fabriek.