BeVRIJdingsdag

Afgelopen vrijdag, Bevrijdingsdag, was ik op mijn werk. Ik ben geen leraar of ambtenaar en zoals voor de meeste mensen om mij heen was het een gewone werkdag. De belangrijkste nieuwsberichten gingen over de lage temperatuur van de dag en een onderzoek of Nederlanders wel of niet Bevrijdingsdag als vrije dag willen. Als het om een extra (betaalde) vrije dag gaat dan willen de meeste werknemers dat natuurlijk wel. Werkgevers die de kosten daarvan betalen zien deze invulling van Bevrijdingsdag toch anders. Als het om een onbetaalde vrije dag gaat of het inwisselen van een andere vrije dag, dan wordt het aantal voorstanders al een stuk minder. Goede Vrijdag wordt dan genoemd als dag om in te wisselen. Dat snap ik dan weer niet want Goede Vrijdag is voor de meeste werknemers ook geen vrije dag, met uitzondering van weer dezelfde leraren, ambtenaren en volgens mij ook bankmedewerkers. Het lijkt erop alsof mensen maar wat zeggen bij zo'n onderzoek.

Ik zal een betaalde vrije dag natuurlijk niet afslaan, maar ik heb geen enkele behoefte aan een vrije Bevrijdingsdag ten koste van een andere dag of een dag loon. Het is niet zo dat Bevrijdingsdag niets met mij doet. Het is vooral de combinatie met het herdenken op 4 mei wat het voor mij bijzonder maakt. Hopelijk kunnen we 4 mei voorlopig nog gewoon herdenken zoals we de afgelopen jaren gewend zijn. Het erbij slepen van allerlei andere herdenkingen met politieke achtergronden zoals de beoogde minuten stilte op 4 mei voor vluchtelingenslachtoffers is dan ook totaal misplaatst. Straks komt de Partij voor de Dieren, waar ook in Putten redelijk op gestemd is, ook nog met een herdenking van wat zij nu volgens hun naam het belangrijkst vinden.

Stel we zijn met z'n allen vrij op Bevrijdingsdag. Wat gaan we dan eigenlijk doen? Velen hebben, net als ik, helemaal niet de behoefte om naar een bevrijdingsfestival te gaan. Vooral niet als één van de rondreizende bands als zogenaamde 'ambassadeur van de vrijheid' op Bevrijdingsdag zich vooral druk maakt om de jeugd die zich moet bevrijden van het kapitalistische juk.

Wat gaan we dan doen? Op een terrasje zitten, spulletjes verkopen op een kleedje? Dan wordt het een tweede Koningsdag in iets meer dan een week tijd. Ik heb het weer erg gezellig gehad met vrienden en familie op Koningsdag, maar dat hoeft niet per se een week later nog een keer op dezelfde wijze.

Heb je daar geen zin in, dan kan je altijd nog naar de bouwmarkt of andere winkels en supermarkten. Dankzij een twee maanden oud besluit van de gemeenteraad mogen deze op dergelijke feestdagen ook in Putten gewoon open zijn. Trouwens, in Putten kan je elke dag, ook op zondag, naar een supermarkt. Grote woorden bij dit feestdagen-besluit vanuit de gemeenteraad over handhavend optreden bij winkels die op zondag open zijn. De laatste zondagen was het nog erg druk bij De Heihaas-winkel met vooral niet-Heihaas bezoekers, Puttenaren en Polen, met boodschappentassen en bier. Wat een invulling van je vrije dag…

Martijn Fabriek.