Dag Arlersteeg

Jarenlang heb ik gebruikgemaakt van de Arlersteeg naar en van mijn werk. Een aantal bestuurders vindt het een goed idee om allerlei wegen in het buitengebied af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer en daar valt de Arlersteeg nu dus ook onder. De plannen hiervoor spelen al enige jaren en het verbaast mij elke keer weer dat ik er nog zo lang gebruik van kan maken. Bepaalde dingen zal ik missen.

Bijvoorbeeld de auto's langs de weg in de Putter polder waar een meterslange telescooplens uitkwam. Soms probeerde ik te ontwaren wat voor vliegende bijzonderheid er op de foto zou komen, maar meestal zag ik niets. Een paar keer kwam de plaatselijke fauna toch wel erg dichtbij. Bijvoorbeeld die keer bij het viaduct over de A28. Ik heb het overigens altijd bijzonder gevonden dat aan de kant waar je voorrang moet geven aan de tegenligger, het heel onoverzichtelijk is bij het aanrijden. Aan de kant waar je voorrang hebt, is het overzicht juist veel beter. Maar dat terzijde.

Ik reed er een keer 's middags richting Putten. Aan deze kant van de A28 stond links van mij in de berm een rustig grazend hertje op enkele meters van het wegdek. Nu zie ik ze wel eens vaker, maar je kijkt er toch even naar. Daardoor had ik bijna dat konijntje niet gezien dat net de weg voor mij overstak. Ik zag in een ooghoek wat bewegen en kwam nog net op tijd tot stilstand. Deze afleidende Bambi had het slecht met Stampertje kunnen laten aflopen.

Of een andere keer dat ik langsreed en iemand in een naastgelegen weiland flink met z'n armen zwaaiend mijn kant op kwam rennen. Natuurlijk ben je dan afgeleid door wat diegene mij duidelijk wil maken. Dat afleiden was nu net niet zo handig, want daardoor lette ik minder op de weg en het schaap dat er midden op stond. De remweg was heftig, maar gelukkig kort genoeg om schaap en auto te sparen. Ik zat nog met kloppend hart achter het stuur bij te komen. Het schaap keek mij enkele seconden lodderig aan zoals alleen schapen dat kunnen en liep vervolgens rustig richting het openstaande hek van het weiland waaruit het ontsnapt was.

Net voor de bocht op de Arlersteeg bij camping Arlerstrand staat sinds kort een bordje 'Putter Stoomgemaal rechtdoor'. Het is zo'n nieuw bruin toeristische wegwijzer die je sinds kort overal in Putten vindt. Het ziet er mooi uit, maar het budget daarvoor bleek toch wel ruim overschreden te zijn. Door dit bordje snap ik dat wel. De dichtstbijzijnde zijweg is minstens een halve kilometer verder of terug, dus wat voegt zo'n bordje op een gedeelte zonder zijwegen in de buurt toe? Helemaal raar is daarbij dat het bordje rechtdoor wijst, enige meters voor een haakse bocht naar links.

Binnenkort zal het wel afgesloten zijn voor mij. Misschien dat ik er nog eens rijd als ik naar het Putter Stoomgemaal rijd. Ik zou dat bordje rechtdoor dan daar niet al te letterlijk nemen. Er zijn in die bocht wel meer mensen rechtdoor de sloot in gereden. Dat zou een iets te spectaculair afscheid zijn.

Martijn Fabriek.