• Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Verhaal van Putten

Als wij het hebben over het ‘verhaal van Putten’ dan hebben wij het in negen van de tien gevallen over de verschrikkelijke razzia van oktober 1944. Maar in de schaduw van dit indrukwekkende verhaal zijn er nog veel meer verhalen over onze gemeente te vertellen. Veel van deze verhalen zijn het afgelopen jaar vastgelegd in het kader van het project Verhaal van Putten.

COPRODUCTIE Een bijzonder project, zo durf ik rustig te stellen. Bijzonder omdat het hier om een echte coproductie van samenleving en overheid gaat. De gemeente Putten en de provincie Gelderland leverden de financiële ondersteuning. Erfgoed Gelderland, het Puttens Historisch Genootschap en Stichting Oktober 44 zorgden ervoor dat de Puttense verhalen ook daadwerkelijk op tafel kwamen. Een samenwerking met een hoog rendement. Zo zouden overheid en inwoners vaker samen moeten werken! Zie www.verhaalvanputten.nl voor het tastbare bewijs.

PERSOONLIJK Wat ik zo mooi vind aan Verhaal van Putten is dat de vertelde verhalen vaak persoonlijk getinte verhalen zijn. Dat geeft toch extra kleur. Zelf werd ik geraakt door het verhaal over boswachter Peter Kieft (1907-1984). Liefst 54 jaar(!) struinde Kieft als boswachter én als onbezoldigd rijksveldwachter door het Sprielder-, Speulder- en Puttense bos. Dat leverde natuurlijk boeiende verhalen op. Als wethouder heb ik natuurlijk met aandacht kennisgenomen van het verhaal van Leo Bijnagte over mijn voorgangers in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Dat waren echt andere tijden, zo stel ik vast. Het verhaal van Ietje Lentink-Van Drie geeft een mooi inzicht in het Putten van de jaren ’60 en ’70. En dan door de ogen van een jonge vrouw.

BIJZONDER Naast de website met persoonlijke en historische verhalen is er het afgelopen jaar ook een interactieve wandelroute door Putten ontwikkeld, onder andere voor gezinnen. Hiervoor kunt u terecht bij de VVV. Om ervoor te zorgen dat de Puttense verhalen vertelt blijven worden is er voor basisscholieren een uitdagend educatief product gemaakt. U merkt het: ik ben enthousiast! En ik niet alleen. De professionals van Erfgoed Gelderland gaven aan maar weinig gemeenten te kennen waar zoveel werk wordt gemaakt van de lokale historie. Dat compliment geef ik graag door. En nogmaals, neem zelf even een kijkje op www.verhaalvanputten.nl. Daar krijgt u geen spijt van.

Een goed 2020.

Roelof Koekkoek, wethouder