Halloween en horror

Vandaag, woensdag 31 oktober, is het Halloween. Ik heb er niets mee, dus kom vooral niet bij mij aan de deur voor een zogenaamde 'trick or treat'. Nu is de kans in Putten gelukkig ook niet zo groot. Zie het maar als één van de voordelen van onderdeel te zijn van de bible belt. Verder moet iedereen het zelf weten natuurlijk als je er zin in hebt om op straat rond te lopen in een skeletpakje, een horrorclownpak of met een zombiehoofd. Bij dat laatste ga ik er dan maar van uit dat dit zo geschminkt is.

De laatste bekende horrorclown die ik zag, was Pennywise in de film It. Dat moet begin jaren-90 geweest zijn. We vertoonden deze film midden in de nacht tijdens een filmmarathon in de kantine van de korfbalvereniging. We hadden in de plaatselijke videotheek wat films op VHS-banden gehuurd en keken met een groep de hele nacht door. Dat kon en mocht toen nog. Althans, we deden alsof dat mocht. Het meest spannende eigenlijk was of we er niet uitgegooid werden, want we hadden helemaal geen vergunning om 's nachts open te blijven of om deze films in groepsverband te vertonen.

Terug naar Halloween. Blijkbaar is er toch een bepaalde behoefte aan dit 'feest', want het lijkt steeds meer als thema voor te komen in winkels en bij pretparken. Ongetwijfeld zal daar een commerciële kant aan zitten om een extra thema te hebben in deze feestdagenloze periode zo tussen de zomervakantie en de feestdagen in december. Je moet er maar behoefte aan hebben om je te laten onderdompelen in de sfeer zoals beschreven door één van de pretparken: ,,Het noodlot heeft toegeslagen! Duistere magie heeft zich verspreid over de donkere werelden (…) Wanneer de avond valt overwint het kwaad en gebeuren er akelige taferelen (…) Opnieuw breekt de hel los."

Er blijken ook winkelcentra te zijn waar dit thema jaarlijks terugkomt. Een winkelcentrum in een stad in de buurt hield een koopavond met horrorclowns en griezels die bezoekers de stuipen op het lijf moesten jagen tijdens het inkopen doen. Ik heb de foto's gezien. Voor kleine kinderen zou het zeker traumawaardig materiaal geweest zijn. Het is te hopen dat het Puttense winkelcentrum nooit eind oktober eens iets nieuws in deze trant wil proberen.

Een vestiging van McDonald's in het oosten van het land had de McDrive omgebouwd tot 'Horror McDrive'. Hier kwamen zoveel automobilisten op af dat auto's stil kwamen te staan op afritten op (snel)wegen. Dat leverde ironisch genoeg enge situaties op. Vanwege gevaar voor de verkeersveiligheid had de politie geen andere keuze dan wegen af te sluiten richting deze Horror McDrive. Wel triest dat bezoekers op sociale media vooral klaagden over de politie dat ze na een uur (!) hiervoor in de auto gezeten te hebben er niet door mochten. Ik ben onlangs nog bij een McDrive geweest. Het was geen Horror McDrive maar als je in de auto zo'n Big Mac zit te eten, zit de angst er wel heel erg in of je niets van die zooi in je autobekleding krijgt. Dat zou pas horror zijn.

Martijn Fabriek.