Heter in Garderen

Als ik de landelijke media moet geloven, zijn we de hele dag met records bezig: de warmste dag, de warmste periode, de droogste periode sinds de weermetingen, de droogste plaats van Nederland. Als het record gehaald is, krijgt dat een prominente plaats in het nieuws. Aan de andere kant, als het record (net) niet gehaald wordt, dan is dat tegenwoordig ook al nieuws. Omdat we tegenwoordig zoveel data bijhouden is er altijd wel ergens wat te vinden wat warmer, kouder, natter of droger of wat ook dan ooit was.

Tegenwoordig zijn al die weerdata van de wereld direct beschikbaar door het op je mobiele telefoon op te vragen. Zelf maak ik natuurlijk ook veel gebruik van die telefoon om allerlei dingen op te zoeken. Dan interesseren die records mij nog niet eens zoveel. Ik heb geen idee wat de hoogste temperatuur ooit in Putten gemeten is. Volgens mij maakt het voor het gevoel ook niet zoveel meer uit of het bijvoorbeeld 35,7 of 35,8 graden is. Even los dat je je niet druk moet maken over zo'n record zijn dat temperaturen waarbij het beter is om je gewoon helemaal nergens meer druk om te maken.

Waarom kijk ik dan toch heel vaak naar de actuele buitentemperatuur op de app van Buienrader? Vooral uit praktisch oogpunt. Op mijn werk in Zeewolde kijk ik tussen de middag even welke temperatuur ik buiten kan verwachten als ik een rondje loop tijdens de lunchpauze. Toen ging mij op een gegeven moment het volgende opvallen.

Volgens de Buienradar-app is de temperatuur in Zeewolde altijd exact hetzelfde als in Putten, tot op een cijfer achter de komma nauwkeurig. Toen ben ik wat andere plaatsen in de buurt van Zeewolde gaan opzoeken: Almere, Lelystad, Harderwijk. Die blijken allemaal ook altijd exact diezelfde temperatuur te hebben. Dus de hele regio van Lelystad tot Almere tot Putten heeft dezelfde temperatuur volgens Buienradar. Toen vroeg ik de temperatuur op in Garderen. Daar was het op dat moment ruim drie graden warmer.

Tijdens de afgelopen hittegolf-periode was het in het oosten van Nederland beduidend warmer dan in het westen, maar ik wist niet dat die warmte bij Garderen juist echt begon. Volgens de Buienradar-app was het daar consequent één tot wel vier (!) graden warmer dan in Putten. Nu ligt Garderen zo'n zeven kilometer van Putten en hemelsbreed dus veel dichterbij dan Zeewolde, dus dit lijkt me onwaarschijnlijk. Ik ben er eens heen gereden toen het volgens Buienradar in Garderen drie graden warmer was dan in Putten. Volgens mijn autothermometer zat er nog geen halve graad tussen. Blijkbaar valt Garderen in de Buienradar-app onder de meting in Arnhem of zo, waar het waarschijnlijk wel die veel hogere temperatuur is.

Hier eindigde spontaan mijn vertrouwen in de temperatuurgegevens van de Buienradar-app. Voortaan voel ik zelf wel weer hoe warm het voor mij aanvoelt. Ik kon mij ook al niet voorstellen dat het in Garderen er wekenlang zo veel heter aan toeging dan in Putten.

Martijn Fabriek