Hoog water

Ik kan op het moment van schrijven geen water meer zien. Nogal logisch, zul je wellicht denken. Dan moet je ook niet meedoen aan zo'n 7dagenwaterchallenge. Maar dat bedoel ik eigenlijk helemaal niet.

Afgelopen weekend zijn we in Zeeland geweest. Een gecombineerd uitje naar Middelburg en het werkeiland Neeltje Jans voor een bezoek aan de Deltawerken. Vooral bij dat laatste is een hoop cijfers over water over ons uitgestort. Als je hoort hoeveel water er bij wisseling tussen eb en vloed door de Oosterscheldekering gaat, dan kun je je daar helemaal niets bij voorstellen. Pas als je tussen twee pijlers op een balustrade naar beneden kijkt en het opkomende water met hoge snelheid onder je door ziet stromen, dan heb je enig idee wat voor kracht er onder je voorbij dendert. In het bezoekerscentrum wordt via animatie een realistisch tot zelfs angstaanjagend beeld geschetst wat voor waterkracht de aanleiding was voor de bouw van de Oosterscheldekering en de overige Deltawerken.

We hebben echt geluk gehad met het weer. Het was afgelopen weekend schitterend zonnig weer voor zo'n uitstapje. Er is door mij dan ook veel water gedronken. Dan merk je pas hoe makkelijk het is om bijvoorbeeld in het hotel of zo'n bezoekerscentrum op Neeltje Jans telkens even gratis je waterflesje te vullen met een nieuwe voorraad koud leidingwater voor onderweg. Waarschijnlijk is het op zulke warme dagen juist makkelijker om mee te doen aan zo'n waterchallenge dan als het koud of regenachtig is. Bij koud weer heb je toch eerder zin in een warme drank als koffie of warme chocolademelk. Dat was nu echt niet het geval.

's Avonds heb ik Zeeuwse mosselen gegeten op een terras in Middelburg met daarbij bruisend water. Om mij heen werd weinig tot geen (bruisend) water gedronken. Ook geen koffie of warme chocolademelk overigens. Waarschijnlijk kun je wel invullen wat er vooral gedronken werd. Ik werd er via sociale media ook nog even fijntjes op gewezen dat je bij mosselen geen water maar bier behoort te drinken, omdat die mosselen hun hele leven al in het water gelegen hadden…

Hoe dan ook, met de Deltawerken hebben we het hoge water kunnen beteugelen. In de week van de 7dagenwaterchallenge is het mij gelukt om met water en thee zonder suiker de dranken met cafeïne, suiker en alcohol te beteugelen. Ik blijf echt niet alleen water drinken, maar ik ben dankzij deze mede door Putten georganiseerde waterchallenge gewoon leidingwater wel meer gaan waarderen als dorstlesser.

Martijn Fabriek.