Kerstpost

Elk jaar voor de kerstdagen ligt er een kerstkaart van Liesbeth bij ons in de brievenbus. Nu liggen er bij heel veel mensen elk jaar kerstkaarten in de brievenbus, dus wat maakt deze kaart van Liesbeth zo bijzonder?

Het bijzondere van de kaart van Liesbeth is dat ik helemaal geen Liesbeth ken. Ik heb werkelijk geen idee wie Liesbeth is, welke achternaam ze heeft of waar ze woont. Toch krijgen we elk jaar een kerstkaart met 'prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar' met in de kaart met grote, wat houterige letters 'Liesbeth' geschreven. Waarschijnlijk is dat het enige dat ze schrijft want de geadresseerde is met een ander handschrift geschreven. Soms krijgen we ook wel eens een vakantiekaart waar het adres met een etiketje is geprint. Nu zijn wij ook eigenlijk niet de geadresseerden. Het adres aan de Achterstraat in Putten is ons adres, maar eigenlijk is de kaart bestemd voor de familie M. Verbeem. Waarschijnlijk heeft de familie Verbeem op ons adres gewoond nog voor de vorige bewoners, dus tot zo'n vijftien jaar geleden.

Het bijzondere van deze jaarlijkse kaart is dat iemand dus elk jaar een kerstkaart stuurt zonder dat er een kaart terugkomt. Laten we eerlijk zijn, hoe vaak komt het niet voor dat als je jaren achtereen geen kerstkaart krijgt van iemand, dat je elk jaar meer gaat twijfelen of je die wel een kerstkaart zal blijven sturen?

Bij de kaart van Liesbeth in onze brievenbus zijn er twee scenario's mogelijk. Het eerste scenario is dat Liesbeth al jaren een kerstkaart naar de familie Verbeem stuurt zonder dat de familie Verbeem het weet en zonder dat de familie Verbeem een kaart terugstuurt. Het tweede scenario is dat de familie Verbeem altijd een kerstkaart naar Liesbeth stuurt zonder dat de familie Verbeem ooit een kaart van Liesbeth terugkrijgt, want die kaart ligt bij ons in de brievenbus aan de Achterstraat. Wellicht lukt het via deze wijze om de kerstwensen van Liesbeth over te brengen aan de familie Verbeem.

Hoe dan ook, is het geen mooie kerstgedachte dat er mensen zijn die jaar in jaar uit een kaart met een kerstwens sturen zonder ooit antwoord terug te krijgen? Met die kerstgedachte in het achterhoofd wens ik Liesbeth en alle lezers hele prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Martijn Fabriek.