Kies wijzer

De Sauna Drôme aan de Tolweg haalt nog wel eens de plaatselijke kranten. Daarmee is het waarschijnlijk het meest besproken en volgens sommigen ook het meest omstreden bedrijf van Putten. De eigenaar van de Sauna Drôme doet er zelf ook nog wel eens een omstreden schepje bovenop. Vorige week stond er een paginagrote advertentie in deze krant met een heus stemadvies.

Het leek primair gericht op Puttense VVD-stemmers die dit jaar in Putten geen VVD kunnen stemmen. Vorig jaar kreeg de VVD in Putten zo ongeveer de meeste stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen, maar een jaar later is er plaatselijk geen VVD te kiezen omdat er simpelweg geen kandidaat-lijsttrekker was. De Sauna Drôme geeft een stemadvies voor drie van de vijf Puttense partijen waarop vandaag gestemd kan worden. Dat is natuurlijk hun goed recht om te vinden en te schrijven. Het is alleen het toppunt van egocentrisme om deze partijen te adviseren om de volgende reden: wat goed is voor de Sauna Drôme is goed voor Putten en dus voor u (als Puttense kiezer). Ik heb geen enkel bezwaar tegen een legale sauna in het buitengebied van Putten, maar je hoeft niet per se een buurman van de sauna te zijn om het er niet mee eens te zijn dat alles wat goed is voor de Sauna Drôme ook altijd automatisch goed voor (mij in) Putten is.

Sommigen vinden mij misschien naïef maar ik ben ervan overtuigd dat de drie geadviseerde politieke partijen niets met deze actie te maken hebben. Ze hebben wel te maken met de gevolgen hiervan. Dit kan heel ongemakkelijk worden. Zoals ik eerder aangaf is voor veel Puttenaren de Sauna Drôme zo ongeveer het meest omstreden bedrijf in Putten, ook politiek gezien. Hoe gaan deze drie partijen, afgezien of ze de aankomende vier jaar wel of niet in de coalitie zitten, met toekomstige ook weer omstreden politieke keuzes over de Sauna Drôme om? Voordat je het weet wordt wellicht zo de schijn gewekt dat voor de Sauna Drôme positieve besluiten daar een Wij Putten-whirlpool, een CDA-stoombad en/of een Gemeentebelangen-grot oplevert.

Vorig jaar schreef Sauna Drôme-eigenaar Lebbink nog een brief aan de koning omdat volgens hem de lokale politiek hem tegenwerkt. Paradoxaal genoeg zaten deze drie door hem geadviseerde partijen de afgelopen vier jaar misschien niet in de coalitie maar hadden wel een meerderheid in de gemeenteraad. De meerderheid van deze drie partijen waar Lebbink nu dus zo lovend over schrijft heeft hem een paar maanden geleden toch niet weerhouden om zijn gevoel van politieke tegenwerking van zich af te schrijven naar ons staatshoofd.

Hoe dan ook, ik kan me niet voorstellen dat er in de toekomst iemand gebaat is met zijn stemadvies-advertentie. Hijzelf niet, de genoemde politieke partijen en in de toekomst de VVD niet en wij als Puttense kiezers ook zeker niet. Wat je vandaag ook stemt, met je gevoel of met je verstand, hopelijk stem je niet op basis van een dergelijk dubieus stemadvies van een Puttense ondernemer in de krant.

Martijn Fabriek.