Meest gelezen

Ik lees nog graag de krant in papieren vorm. Je kunt makkelijk koppensnellen en eventueel direct verder lezen als een stuk je interesseert. Online moet je vaak veel klikken en scrollen om te lezen wat je wilt lezen of om terug te gaan naar de overzichtspagina's.

Het grote voordeel van nieuws op websites is wel dat websites kunnen meten en bijhouden hoe vaak bepaald nieuws gelezen wordt. Mijn meest gelezen item op de website van de Puttenaer is de rubriek 'Meest gelezen'. Vooral interessant is het om te zien wat de online lezers van de Puttenaer aanklikken. Ik vind het vaak verbazingwekkend hoe vaak de nieuwsberichten die daar staan overeenkomen met de berichten die ik ook als eerste zou lezen. Wat het meest gelezen wordt, zijn de wat ik vaak de 'Hart van Nederland'-berichten noem. Misschien is dat programma intussen wel wat veranderd. Ik heb het al twintig jaar niet meer gezien, maar het is ooit begonnen met een hoog kat-in-boomgehalte. Je kent het wel, klein nieuws dat voor de betrokkenen al dan niet heel ingrijpend kan zijn. Het overkomt je natuurlijk niet dagelijks dat de brandweer je kat uit de boom moet halen, maar ik kan me er niet in verplaatsen. Ik kan me ook eigenlijk niet echt voorstellen dat anderen het zeer interessant vinden om een reportage te bekijken hoe ik er mee omga dat mijn kat door de brandweer uit een boom gered wordt.

De twee nieuwsberichten die de afgelopen twee weken online het meest gelezen zijn, waren de aankondiging van de sluiting van Wendt Haarmode en van Gall en Gall. Vroeger kwam ik er nog wel regelmatig, maar ben er al jaren niet meer geweest. Waarom lees ik dan toch als eerste deze berichten? Ik ben nieuwsgierig waarom ze gesloten worden en denk nog "ach, jammer" terwijl ik er dus jaren niet geweest ben. Waarschijnlijk is het een soort van nostalgische herinnering die ik heb bij deze bedrijven. Er zijn naast mij veel meer lezers nodig om ervoor te zorgen dat dit de meest gelezen artikelen zijn. Al die lezers kwamen echt niet allemaal regelmatig bij Wendt Haarmode en Gall en Gall en er zijn dus best veel Puttenaren en Puttenaer-lezers die juist vanwege die nostalgie dit toch graag als eerste lezen.

Die kat van mij waar ik het over had is overigens een stenen exemplaar van bijna tien kilogram. Mocht die door de brandweer uit een boom gehaald moeten worden, dan zou het ook buiten Putten wel eens het meest gelezen artikel kunnen worden. Het is niet te hopen dat het zo ver komt, dan is er echt wel iets heel heftigs in Putten gebeurd. Het meest gelezen nieuws is zeker niet altijd goed nieuws.

Martijn Fabriek