(N)ooit vergeten

Vorige week waren we bij het Monument Park 1813 in de buurt bij Ommen (Overijssel). Dit monument is een stenen leeuw op een sokkel op een heuvel uitkijkend over het Park 1813. Gelukkig was er een plaquette met een toelichting waarom dit monument hier geplaatst is in 1913, anders had ik het eerlijk gezegd ook niet geweten. Het was geplaatst ter herinnering aan een gebeurtenis van honderd jaar daarvoor, in het jaar 1813. Het jaar 1813 is een belangrijk jaar voor het Koninkrijk der Nederlanden. Toen werd de onafhankelijkheid, of zeg maar de bevrijding, van Nederland uitgeroepen. Eigenlijk is het opvallend hoe weinig mensen inclusief mijzelf eigenlijk nog weten wanneer en hoe deze grote gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

Dat is niet altijd zo geweest. Er zijn veel meer parken en monumenten in Nederland die in 1913 zijn aangelegd vanwege de herinnering aan honderd jaar onafhankelijkheid en bevrijding. Zo zijn er veel meer belangrijke, mooie maar ook gruwelijke gebeurtenissen geweest in de vooroorlogse vaderlandse geschiedenis. Allemaal gebeurtenissen waarvan men wellicht ooit dacht dat dat nooit vergeten mocht worden.

Door de Tweede Wereldoorlog en de bezetting van Nederland is dat veranderd. We vieren en herdenken nu eigenlijk alleen nog de bevrijding van Nederland in 1945. Wat voor de Tweede Wereldoorlog plaatsvond en ooit belangrijk was wordt nog amper herdacht. Juist ook in Putten heeft de bezetting van de Duitsers de bevolking hard getroffen. Jaarlijks herdenken we dat op 2 oktober rond het monument van de Vrouw van Putten. We herdenken dan om het niet te vergeten wat er heeft plaatsgevonden in Putten en dat we dit nooit meer willen. Dat moeten we ook zeker blijven herdenken als je de Vrouw van Putten ziet.

Mocht je echter de volgende keer langs de Vrouw van Putten rijden en het is nog geen 2 oktober, denk dan ook eens aan allerlei oudere en recentere gebeurtenissen die belangrijk zijn voor ons in Putten of Nederland. Gebeurtenissen waarvan men ooit ook dacht dat we die nooit zouden vergeten. Juist door ook andere gebeurtenissen niet te vergeten, wordt het duidelijker waar het monument van de Vrouw van Putten voor staat. En juist ook daarom zullen we dat hier in Putten nooit mogen vergeten.

Martijn Fabriek.