Onveilig

Vorige week werd aandacht geschonken aan de uitkomsten van een bezoekersonderzoek uit 2018. De titel 'Bezoekers tevreden over Putten' is een samenvatting van een mooie uitkomst voor Putten. Het hele onderzoeksrapport van 47 pagina's is te vinden op de website van de gemeente. Laat de hoeveelheid pagina's je niet afschrikken. Het tweede gedeelte is simpelweg een opsomming van antwoorden op open vragen zoals 'Waar denkt u aan als u aan Putten denkt?' Leuk om eens te lezen wat daar allemaal voorbijkomt.

Het verbaasde mij wel dat 17 procent van de vakantiegangers vindt dat de omschrijving 'onveilig' bij Putten past. Daar schrok ik toch wel wat van. Eén op de zes bezoekers ziet Putten als iets dat onveilig (=gevaar opleverend) zou zijn.

Ik denk dat ik mij in de afgelopen 44 jaar één keer onveilig gevoeld heb in Putten. Dat was een paar jaar geleden in het zomerseizoen. Ik fietste met mijn zoontje voorop op de fiets en mijn vrouw naast mij op de Achterstraat richting Husselerveld. Ons achteropkomend en dus tegen de rijrichting in rijdend kwam een auto ons inhalen. Er moesten wat rare slingers gemaakt worden want er kwamen ook auto's ons tegemoet. De bestuurder van rond de zestig reed zo de Achterstraat uit en parkeerde de auto overdwars op de stoep bij Chinees Restaurant Azië in de Dorpsstraat. Het was een klein autootje maar zo overdwars blokkeerde hij volledig de stoep. Wij kwamen toen net langs fietsen, de bestuurder stapte uit en ik kon het ook mondeling niet nalaten mijn mening te geven. Ik zei dat ik het asociaal rijgedrag vond. Dat kon deze bestuurder niet hebben. Hij keek mij woedend aan en stapte direct weer in de auto.

Ik wist genoeg en spoorde mijn vrouw aan zo snel mogelijk weg te rijden. Achter ons reed het autootje met piepende banden achteruit de stoep af en kwam met piepende banden richting ons. Gelukkig konden wij via de Brinkstraat de Koesteeg in. Met volle snelheid reed hij ook de Koesteeg in achter ons aan en kon gelukkig niet verder bij de paaltjes waar hij met piepende remmen stopte. Meneer stapte uit en gaf ons met een Randstedelijk accent de volle laag. Ik zal het hier niet herhalen, maar naast de vele scheldwoorden kwam het erop neer dat wij blij mochten zijn dat hij ons niet in z'n vingers had gekregen. Via de Husselsesteeg zijn we omgereden richting Husselerveld, toch telkens uitkijkend of dit autootje ons niet ergens achtervolgde of opwachtte. Vooral omdat ik niet alleen was, gaf het juist voor mij ook een onveilig gevoelig.

Ik laat me door zo'n ervaring met zo iemand zeker niet aanpraten dat ik Putten onveilig zou vinden, maar we zullen serieus moeten nemen dat toch een grote groep bezoekers Putten met 'onveilig' associeert. Hoe subjectief onveiligheid ook is, de verkeers- en sociale veiligheid in Putten zal in ieder geval verbeteren als deze asociale man die ons zo achtervolgde Putten niet meer bezoekt.

Martijn Fabriek.