Recreëren en uitslapen?

In september waren wij zes jaar getrouwd. Mijn vrouw had als verrassing een nachtje weg geregeld voor mij. Ik moest op een vrijdagmiddag op tijd thuis zijn uit mijn werk en zorgen dat mijn tas was ingepakt, maar wist niet waar we heen zouden gaan. Het bleek dat we naar een leuk dorpje op de Veluwe gingen met bos, heide, (polder)grasland en water in de buurt om ergens te wandelen. Vanwege wat wegwerkzaamheden moesten we wel wat omrijden, maar uiteindelijk kwamen we bij ons hotel uit waar we getrouwd zijn in het dorpje Putten. Wat een leuke verrassing.

We hadden een prima kamer, maar zoals bij zoveel hotels, met hoeveel sterren dan ook, hoor je bijna altijd het water stromen bij de douche van aanliggende kamers. Dat was bij ons ook het geval. Ik weet niet of het vanuit één of meerdere kamers kwam, maar vanaf kwart over vijf op zaterdagochtend ging de één na de andere buurkamerbewoner onder de douche. Ik denk dat dit zo een uurtje doorging, terwijl er af en toe een auto wegreed. Wij gingen redelijk op tijd ontbijten, en laat ik het zo zeggen, alle auto's met niet-westerse kentekens waren al verdwenen van de parkeerplaats. Ik denk niet dat de inzittenden hier overnachtten vanwege de recreatieve kant van Putten.

Ik was er in ieder geval vroeg wakker door. Maar goed, bij een zakelijk hotel kan je dit nog verwachten ook in het weekend.

Een week later echter hadden we vakantie en brachten een week door in een vakantiehuisje aan het water op een recreatiepark in Friesland. De jongens hadden boven een eigen slaapkamer en wij sliepen in een bedstee in de woonkamer. Gelukkig was dit niet zo'n Mariahoeve-formaat bedstee dat je met je knieën tegen je oren de nacht moest proberen door te brengen. Deze was ruim twee meter lang en er zat ook een raam in. Het raam had echter geen hor en vanwege de vele muggen door de ligging aan het water hielden we het raam dicht om stekende en zoemende muggen binnen te voorkomen.

Door het dichte raam kwam er ook niet zoveel geluid naar binnen, maar toch genoeg om wakker te worden. Het viel wel erg op dat de hele week inclusief de zaterdag er vanaf half zes diverse auto's en dieselende busjes met witte kentekens langsreden om van het vakantiepark af te komen. Dat lijkt me toch ook niet echt een tijdstip om van de recreatieve kant van Friesland te gaan genieten. 's Middags kwamen de busjes weer vol langsrijden het park op om na enige minuten leeg weer te vertrekken.

Natuurlijk heeft dit onze vakantie niet verpest of zo. Echter bij een volgende vakantie, als ik weer honderden euro's ga uitgeven voor een vakantiehuisje, houd ik dit toch in het achterhoofd bij het boeken van een huisje op een zogenaamd rustig vakantiepark. Laten we oppassen dat het de recreanten in Putten ook niet zo vergaat, of is al te laat om in Putten als toerist op vakantie te kunnen uitslapen?

Martijn Fabriek.