Té belastende toeristenbelasting

Als je net als ons geen schoolgaande kinderen hebt en niet in het hoofdseizoen op vakantie gaat, ben je nu niet zo bezig met de zomervakantie. Ik kwam er dus net achter dat de regio Zuid intussen al zomervakantie blijkt te hebben. Op de weg zal de spits wel rustiger worden en in de winkels in Putten zal het hopelijk een stuk drukker worden. Op menige herfst- en winterdag kun je in het centrum van Putten een kanon afschieten zonder iemand te raken, dus laten we niet vergeten dat al die toeristen er voor menig winkel(tje) wel voor zorgen dat het in Putten open kan blijven waar we als Puttenaren het hele jaar door profijt van hebben en is de winkelleegstand relatief klein.

Wil je die toeristen hier houden en terug laten komen, dan is een goed toeristisch beleid wel een voorwaarde. Een aantal weken geleden concludeerde de rekenkamercommissie nog dat er veel kansen en ambitie zijn voor meer toeristische ontwikkeling op de Noord-Veluwe, maar dat de sturing van de gemeenteraad hierbij grotendeels ontbreekt. Nu is het misschien lastig om beleid te maken op allerlei verschillende toeristen met verschillende toeristenwensen. Het is wel makkelijk voor te stellen wat de meeste toeristen niet willen en dat is belasting betalen. Daar heb je geen rekenkamercommissie voor nodig. Vaak laten accommodaties de plaatselijke toeristenbelasting ook nog apart afrekenen zodat je er als toerist altijd wel een keer mee geconfronteerd wordt. Het college van b en w wil de toeristenbelasting fors verhogen en vindt dat er voldoende geïnvesteerd wordt op het terrein van toerisme en recreatie om de verhoging te rechtvaardigen. Dat zal geldtechnisch misschien zo zijn. Echter als een toerist mij zou vragen wat er voor de betaalde toeristenbelastingcenten voor die toerist concreet geïnvesteerd is, zou ik daar zo geen antwoord op kunnen geven.

Natuurlijk moet het geld voor de begrotingstekorten ergens vandaan komen. Ook de onroerendezaakbelasting voor Puttenaren zal flink stijgen. Uiteraard ben ik daar ook niet blij mee, maar de kans dat een toerist en zijn/haar inkomsten wegblijven is groter dan dat de meeste Puttenaren vertrekken door een OZB-verhoging. Daar moeten we heel eerlijk in zijn. Zoals ik begon, juist ook die toeristen zorgen voor een breed winkelaanbod en weinig winkelleegstand. Een paar euro extra belasting voor Puttenaren in plaats van een verhoging van de toeristenbelasting kan voorkomen dat we straks alleen nog een paar supermarkten hebben om 'gezellig' in te winkelen. Juist nu is het dus van belang dat de raad het advies van de rekenkamercommissie volgt en het college op dit punt de goede kant op stuurt.

Martijn Fabriek.