Uitdagende waterstanden

Ik snap best dat je als burgemeester of wethouder niet actief aan alle activiteiten mee kunt doen die je vanuit je functie aankondigt, opent of start. Een paar weken geleden kondigde wethouder Priem samen met Daniëlle Achterstraat van JongPutten de 7dagenwaterchallenge aan. Kort gezegd komt het erop neer dat je van maandag 17 tot en met zondag 23 juni geen dranken met suiker, cafeïne of alcohol drinkt. De primaire doelgroep is jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Nu weet ik ook wel dat ik net niet in die primaire doelgroep val. Maar goed, wethouder Priem die ons uitnodigt om mee te doen natuurlijk ook niet. Aan de andere kant, hoe moeilijk zou het voor de doelgroep moeten zijn om alcohol te laten staan in die week als je weet dat jongeren tot 18 jaar eigenlijk helemaal geen alcohol mogen drinken. Ik zeg niet dat ze het daarom makkelijk hebben om aan deze uitdaging mee te doen. Maar voor mij betekent het wel dat ook de alcohol moet blijven staan. Ja, je leest het goed. Ik doe mee.

Al is het maar om te realiseren dat we in Putten heel goed leidingwater hebben. Zelfs op de plek waar ik nu ben. We zitten aan de rand van een prachtig blauwgroen bergmeer in Oostenrijk met overal om ons heen watervallen met kristalhelder (smelt)water, maar het leidingwater is niet zo lekker als in Putten. Het is prima te drinken, maar er zit erg veel kalk in en dat proef je toch. Een meegenomen plastic mok is na één keer grondig afwassen helemaal wit uitgeslagen. Onderweg hiernaartoe hadden we overnacht bij Frankfurt in Duitsland. Ik zal niet zeggen dat ze het leidingwater rechtstreeks uit de rivier de Main gepompt hadden, maar we waren blij dat we voor onszelf en de jongens wat flesjes Puttens leidingwater hadden meegenomen.

Volgende week mag ik dus een week aan dit water. Voel je je ook aangesproken? In een filmpje zegt wethouder Priem letterlijk tegen ons ,,Doe jij met ons mee?" Dat woordje 'ons' suggereert dat de wethouder zelf ook hieraan meedoet. De koffiejuffrouw op het gemeentehuis is die week snel klaar. Karafje water voor meneer de wethouder en klaar voor die dag. Het zou leuk zijn als wethouder Priem zijn resultaat met ons deelt, bijvoorbeeld via de sociale media. Anders heb ik misschien over twee weken nog wel een plekje over om zijn en mijn waterstanden te melden.

Martijn Fabriek.