Ver zorgen

Als je ouder wordt, wil je natuurlijk zo lang mogelijk thuis blijven wonen in de woning waar je wellicht al jaren woont. Met (technische) hulpmiddelen al dan niet aangevuld met thuis- of mantelzorg is veel mogelijk, maar bij een aantal ouderen komt toch een keer het moment dat het gewoon echt niet meer gaat.

Het is niet moeilijk voor te stellen dat iemand daar heel veel moeite mee heeft om de plek waar je alleen of samen met een levenspartner zo veel meegemaakt hebt, noodgedwongen moet verlaten voor een verzorgings- of verpleeghuis. Soms gaat dit proces geleidelijk, maar soms heeft iemand ineens intensieve zorg of verpleging nodig als gevolg van bijvoorbeeld een valongeluk thuis.

Zelfs al zou je wel direct accepteren dat je niet meer thuis kunt wonen, dan is het maar de vraag waar je terecht komt. Misschien heb je tientallen jaren tot wel je hele leven lang in Putten gewoond, dan blijkt er hier ineens geen plek voor je te zijn. Dus je komt ergens buiten Putten terecht. Als dat hier in de buurt zou zijn, dan is dat nog te overzien. Maar ook dat is geen vanzelfsprekendheid. Het is maar net waar op dat moment in de buurt nog plek is. Dat "in de buurt" kan in zorgbegrippen al gauw tientallen kilometers betekenen.

Zo kwam mevrouw X na tientallen jaren in Putten gewoond te hebben in Elburg terecht. Putten en Elburg zijn beide een plaatsje op de Noordwest Veluwe, maar behalve dat deze plaatsen 35 kilometer van elkaar liggen hebben deze plaatsen verder niets gemeen. Mevrouw X heeft ook niets met Elburg maar ineens zat ze er. De kans dat je er snel weer wegkomt en naar Putten terug kan verhuizen was met gelijkblijvende omstandigheden en de huidige wachtlijsten in Putten niet erg groot.

Het betekent wel dat mevrouw X als ze toch eens naar Putten wil ruim een uur onderweg is. Ook familie, vrienden en kennissen uit Putten hebben elke keer weer ruim een uur reistijd om mevrouw X even te bezoeken. Met het openbaar vervoer vanuit het centrum van Putten zou dit zelfs ruim tweeënhalf uur zijn.

Meneer Y kwam terecht in Driebergen-Rijsenburg. Volgens mij ben ik daar overigens nog nooit geweest. Het klinkt ver weg, ergens in de provincie Utrecht, en dat is het ook. Even heen en weer met de auto is ruim vijf kwartier rijden. Met openbaar vervoer heb je drie uur en twintig minuten nodig om er even langs te gaan. Zo maar even twee voorbeelden uit velen, alleen om de werkelijke afstanden even te illustreren.

Het is schandalig dat we zo oudere Puttenaren op uren rijden ergens 'in de regio' plaatsen als ze echt niet meer thuis in Putten kunnen wonen. Ik vind het helemaal schandalig dat de enige kans om daarna weer snel in Putten verpleegd of verzorgd te kunnen worden is als de betrokkene zelf qua gezondheid hard achteruit gaat of er plekken vrijkomen door het overlijden van andere Puttenaren.

Martijn Fabriek.