Vijf kleine kleutertjes

Vijf kleine kleutertjes. Zingt u dit bekende kinderliedje even mee?

Vijf kleine kleutertjes die zaten op een bord, boven op een bord. Vijf kleine kleutertjes die zaten op een bord. Op een mooie winterdag in februari.

Waarover spraken zij, die vijf daar op dat bord, boven op dat bord. Waarover spraken zij, die vijf daar op dat bord. Op een mooie winterdag in februari.

't Was over verkiezingen en posters wit-groen-blauw, posters wit-groen-blauw. 't Was over verkiezingen en posters wit-groen-blauw. Op een mooie winterdag in februari…

Je hoeft geen kinderliedjesexpert te zijn om snel door te hebben dat deze versie wel wat afwijkt van het origineel. Het gaat om vijf kleutertjes in plaats van drie. De vijf kleutertjes zijn de plaatselijke politieke partijen. Bijna overal in het land neemt het aantal lokale politieke partijen toe, maar in Putten is er maar keuze uit vijf partijen: twee lokale partijen en drie christelijke partijen.

De kleutertjes in mijn versie zitten op een bord en niet op een hek. Dat bord zijn de aanplakborden die op verschillende plekken in het dorp staan. Hierop kunnen alle vijf partijen die meedoen aan de verkiezingen in Putten hun verkiezingsposters plakken. Het zijn enorme borden van meerdere vierkante meters groot, maar dan krijgen de vijf kleutertjes op het bord toch ruzie. Eén kleutertje verwijt het andere dat er op het verkeerde plekje op het bord geplakt wordt. Een ander kleutertje wordt driftig omdat een ander een stukje over zijn postertje geplakt heeft. De andere kleutertjes gaan zich er ook mee bemoeien. Misschien staan er ook wel losse verkiezingspostertjes op openbare plekken waar dat niet mag.

Ook verwijzen sommige kleutertjes naar een eerder politiek besluit om geen voorbedrukte verkiezingsborden te maken. Er zijn plaatsen met dergelijke voorbedrukte borden waar tientallen partijen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het zou toch wel heel triest zijn dat er in Putten voorbedrukte verkiezingsborgen gemaakt zouden moeten worden voor vijf kleutertjes. En dat alles alleen maar omdat die vijf kleutertjes er niet in slagen om op een reusachtig verkiezingsbord hun postertje kwijt te kunnen zonder elkaar letterlijk op het bord en figuurlijk op sociale media dwars te zitten.

Als het nu aan het college van burgemeester en wethouders ligt, gaat er binnenkort buurtbemiddeling in Putten van start. Nou, het mag duidelijk zijn dat deze buurtbemiddeling politiek gezien heel dicht in de buurt bij het college direct toegepast kan worden. Vijf kleutertjes ruziën over een plekje op een enorm bord. Over vier weken mogen we bepalen welke van deze kleutertjes een plekje in het college mogen innemen in Putten. Hopelijk zijn we dan wel van dergelijke kinderachtige kleuterruzietjes af.

Martijn Fabriek.