Voorzieningen

Wij mogen genieten van een weekje rondrijden met een camper in het Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland. We rijden door een afwisselend landschap van dichte bossen, open heuvelachtig gebied en kleine dorpjes met oude vakwerkhuizen en houten boerderijen. De enige voorzieningen die je in die kleine dorpjes standaard aantreft zijn de twee bushaltes van de Postbus aan beide kanten van de doorgaande weg. Behalve deze bushaltes en rust zal je er verder niets vinden.

Ik houd van rust, maar als je door zo'n dorpje rijdt, vraag je je toch af hoe lang het duurt voordat deze idyllische leegte je overmant. Voor de meest elementaire basisvoorzieningen, zoals een winkel of scholen, moet je kilometers rijden. Het is dan ook niet zo vreemd dat hoe oud het huis of boerderij ook is, er staat altijd een auto voor de deur. Je zal er maar wonen in zo'n dorpje met alleen maar woningen.

Misschien hoef je wel helemaal niet op vakantie om zulke dorpjes zonder voorzieningen tegen te komen. Aan het einde van het jaar gaan we verhuizen naar een andere woning in Putten. Regelmatig kreeg ik de vraag of we misschien gaan verhuizen naar Bijsteren. Dat is niet het geval. Eigenlijk hebben we ook helemaal niet gekeken naar huizen in Bijsteren. Niet dat er geen mooie huizen staan (integendeel overigens) of dat er geen groene ruimten zijn tussen de woningen, maar voor mij mist er iets in het 'dorpje' Bijsteren. Dat komt omdat er eigenlijk alleen maar woningen zijn. Afhankelijk van aan welke kant van Bijsteren je bent, is de eerste supermarkt op ruim drie kilometer afstand. Diezelfde afstand moet je ook nog terug. Ik kan me zo voorstellen dat deze afstand voor velen al geen fietsafstand meer is, waardoor de wegen in het centrum van Putten steeds drukker worden omdat iedereen vanuit Bijsteren naar een supermarkt in het centrum moet met de auto.

Op zich is het al vreemd dat er ooit een woonwijk gepland en gebouwd is met tot wel een kleine duizend woningen en dat er nooit serieus nagedacht is dat er misschien mensen in komen te wonen die ook boodschappen willen doen en schoolgaande kinderen hebben. Ook nu er weer een plan ligt voor de bouw van honderden woningen in het gebied Rimpeler is er ook geen ruimte voor dergelijke voorzieningen. Dat is ook een lekker vooruitzicht dat zelfs als je je kind met de fiets naar de dichtstbijzijnde school brengt dat het vanuit die school evengoed met pendelbusjes en dergelijke naar een hele andere schoollocatie in Putten gebracht moet worden.

Als je het zo bekijkt hebben die oude en kleine dorpjes hier in het Zwarte Woud misschien nog wel meer voorzieningen dan het dorpje Bijsteren bij Putten. In het Zwarte Woud hebben alle dorpjes in ieder geval nog een eigen bushalte.

Martijn Fabriek