Vrij parkeren

Het is al wel weer jaren geleden dat ik voor het laatst Monopoly gespeeld heb. Je weet wel, dat spel dat iedereen in de kast heeft liggen maar bijna nooit speelt. Ik heb het vroeger veel gespeeld met mijn zussen. Wie herkent dit beeld niet: het speelbord in het midden, de doos met geld, huisjes en eigendomsbewijzen van 'de bank' aan één kant en aan de andere kanten het geld en eigendomsbewijzen van ons als spelers. Het officiële spelregelboekje lag altijd op tafel. Het is een wonder en een compliment hoe mijn zussen dit zo vaak met mij volgehouden hebben.

Later heb ik het nog gespeeld met vrienden waarbij ik altijd de officiële Nederlandse variant van Monopoly wilde spelen. Uiteraard ging mijn eigen spelregelboekje mee, want er zijn zoveel varianten en toegevoegde eigen regels in omloop die nergens in het spelregelboekje staan en dus eigenlijk geen onderdeel van het spel zijn. Een paar voorbeelden: je mag pas straten onderling kopen en ruilen als alle straten van de bank gekocht zijn. Dit staat nergens en is dus geen officiële spelregel. Ook de regels dat je 400 krijgt in plaats van 200 als je precies op 'Start' komt en dat je bij het begin eerst het bord helemaal rond moet zijn geweest voordat je een straat van de bank mag kopen, is in geen enkel spelregelboekje beschreven maar wordt helaas vaak toegepast.

'Vrij parkeren' blijft een lastig vakje. De oorspronkelijke makers van het spel hadden echt voor ogen dat er niets gebeurde als je op dit vakje terechtkwam, vandaar de logische naam 'Vrij parkeren'. Zo'n loos vakje werd vaak saai gevonden en er werd bedacht dat alle geïnde bedragen via 'Kans' en 'Algemeen Fonds' en soms zelfs van de belastingvakjes daarin verzameld konden worden om uit te keren als iemand op 'Vrij parkeren' terechtkwam. Er zijn Amerikaanse spelregelversies waar dit zo in voorkomt, maar in de Nederlandse variant die wij hier spelen zeker niet.

Nu is er sinds kort ook een Puttense variant verkrijgbaar. Ik heb mij in mijn 130e column wat minder positief uitgesproken over allerlei winkelacties waar ik mij aan de kassa en bij de uitgang doorheen moet worstelen terwijl ik alleen een paar boodschapjes snel wil betalen en naar huis wil. Dat ging vooral over de Plus-supermarkt. Nu zal ik zeventig columns verder heel eerlijk zijn dat juist deze supermarkt ook aan lokale acties doet die echt met Putten te maken hebben. Eerder bijvoorbeeld Puttense sportplaatjes en nu dus de Puttense variant van het Monopolyspel. Het is gewoon erg goed gevonden en de Plus-supermarkt neemt natuurlijk wat risico door dit spel speciaal te (laten) ontwikkelen en in grote aantallen alvast te fabriceren. Wat ik om mij heen hoor en zie, is dat half Putten aan het sparen is. Dit pakt dus goed uit voor de Plus. Ook dat is een compliment waard.

Zelfs als je een hartstochtelijke hekel hebt aan het Monopolyspel, bedenk dan toch eens hoe vaak je in Putten bij de Plus en andere supermarkten toch op een vakje 'Vrij parkeren' terechtkomt.

Martijn Fabriek.