Waakzaam en dienstbaar

Ik heb vroeger veel gekeken naar de Amerikaanse serie 'The Dukes of Hazzard'. Velen zullen dan direct denken aan de oranje Dodge genaamd General Lee die door het fictieve Hazzard County reed (en regelmatig vloog).

Voor degene die het niet kennen: Hazzard County is een fictieve county in het middenwesten van de VS waar een corrupte burgemeester en zijn trouwe sheriff de dienst uitmaken. Vaak hebben zij het voorzien op de goudeerlijke oom Jesse en zijn twee neven. Deze neven haalden allerlei kattenkwaad uit, vooral ook bij deze burgemeester en zijn sheriff. Daarbij liep het altijd uit op achtervolgingen over stoffige zandwegen en in werkelijkheid onmogelijke autosprongen over rivieren en andere obstakels. Zoals in zoveel series zijn de personages echte karikaturen en dat geldt zeker ook voor de sheriff in de serie, Rosco P. Coltrane. Deze wat sullige sheriff met eigenaardige maniertjes is alleen maar aangenomen als sheriff omdat hij familie van de burgemeester is. Het enige waar hij goed in is, is het achtervolgen van auto's en sheriff spelen in het openbaar. Behalve dat hij hondstrouw is aan de burgemeester is hij voor de rest alles wat een politieagent niet zou moeten zijn.

Nu heeft mijn beeld van de politie en politiewerkzaamheden gelukkig niets te maken met de police department in deze serie. Maar wat voor beeld van de politie heb ik eigenlijk wel? Behalve wat boetes voor iets te hard rijden en een parkeerboete heb ik eigenlijk nooit met de politie te maken gehad.

Tegenwoordig heb ik er een veel beter beeld bij wat politieagenten zo links en rechts in de omgeving tegenkomen. Dat komt door Twitter en Facebook. Een aantal agenten die in de regio rondom en in Putten werken, schrijven regelmatig wat ze tegenkomen tijdens hun diensten. Soms lees je dingen die je hier nooit zou verwachten. Nu wil ik ook niet heel naïef overkomen alsof alles in Putten zo achterloopt dat de plaatselijke veldwachter alleen maar achter kwajongens aanfietst. Wat er in Putten gebeurt dat het daglicht niet kan verdragen, kan (en wil) ik ook niet vergelijken met wat er in grotere steden en in de Randstad gebeurt. Toch lees je op deze manier dat er zo 's nachts wel wat meer plaatsvindt dan dat je als doorsnee Puttense burger verwacht.

Ik kan het dan ook een ieder aanbevelen om de berichten van de plaatselijke politieagenten eens te volgen op Twitter en Facebook. Het geeft een heel goed beeld van wat zij tegenkomen tijdens hun werkzaamheden. Alle respect daarom voor de agenten die waakzaam en dienstbaar zijn voor ons in allerlei situaties. Het is hier natuurlijk geen Hazzard County, maar er gaat zeker een (onder)wereld voor je open.

Martijn Fabriek