Wachten

Hallo meisje met je blonde paardenstaart dat zo graag bedankt wilde worden.

Je fietste met een leeftijdsgenootje, dus misschien dat je bewust of onbewust je groepsmacht gebruikte. Daar bedoel ik mee dat iemand in een groep zich meer permitteert dan dat dezelfde persoon alleen zou doen. Ik zal je een voorbeeld geven.

Een groep wielrenners steekt een voorrangsweg over waar jij op rijdt. De eerste wielrenners kunnen nog oversteken. Het tweede gedeelte zou echter voorrang moeten verlenen want je bent dichterbij gekomen. Het komt dan vaak voor dat de achterkant van de groep aansluiting wil houden en daarmee voorrang neemt. Wil je geen schade aan wielrenners en jezelf dan moet je dus afremmen of zelfs stoppen terwijl je voorrang hebt. Een losse wielrenner zou waarschijnlijk gewoon gewacht hebben en niet zomaar deze voorrang nemen.

Ook bij groepen die elkaar niet kennen gebeurt dit. Bijvoorbeeld bij een wegversmalling zonder voorrangsregels. Als een tegemoetkomende auto eerst door de versmalling gaat omdat die eerder was dan ik, dan is er een grote kans dat eventueel meerdere auto's die nog aan komen rijden daarachter gewoon volgen. Waarschijnlijk omdat ik vanaf mijn kant er toch niet zomaar tussen kan komen, terwijl ik er al wel langer sta dan die groep die er nog aan kwam rijden.

Iets soortgelijks gebeurde onlangs bij van die slalompoortjes die je op stoepen ziet bij speeltuinen en scholen. Die zijn er om (jonge) kinderen niet zomaar de straat op te laten rennen of om te voorkomen dat niet-voetgangers die stoep als sluiproute gebruiken. Ik liet een mevrouw met een kinderwagen voorgaan die eerder bij de poortjes was dan ik. Ik stond al te wachten terwijl jij nog aan kwam fietsen. Na het passeren van die mevrouw ging ik door de poortjes. Jij was nog niet eens bij het poortje maar kwam er toen pas achter dat je moest afremmen en afstappen. Dat vond je duidelijk niet leuk, dus je siste mij toe dat ik jou wel even had kunnen bedanken omdat jij moest afstappen door mij.

Hoewel het eigenlijk niet mag, denk ik dat met mij niemand er problemen mee heeft als er een stukje op de stoep gefietst wordt. Ga als fietser op de stoep dan echter niet net doen alsof je voorrang hebt omdat je anders af moet stappen of omdat een ander toch al aan het wachten is.

Als je zo doorgaat kun je erop wachten dat je eens op een heel andere wijze bedankt wordt.

Martijn Fabriek