Wandelgenot op straat

De laatste keer dat ik meedeed aan de avondvierdaagse is ruim dertig jaar geleden. Een paar dingen daarvan zijn me nog wel bijgebleven. Ik had een donkerblauw T-shirt aan van de Da Costaschool. Start en einde bij Stroud was één grote chaos, eigenlijk was het een wonder dat (bijna) iedereen met de juiste groep startte. Binnen de bebouwde kom moesten we netjes in de rij lopen en daarbuiten hadden we meer bewegingsvrijheid. Naast de juffen en meesters liepen er nog enkele ouders mee.

Wat me nog het meeste is bijgebleven is dat we zomaar overal op straat mochten lopen en dat we op vrijdagavond gigantisch lang moesten wachten op de Krachtighuizerweg voordat we onze huldigingsparade in het centrum mochten vervolgen.

Ik schrijf wel eens dat wij graag wandelen. Een logische vraag zou dan zijn waarom ik sinds de basisschool nooit meer meegedaan heb aan de avondvierdaagse. Van mij hoeft het niet. Dat is niet eens zozeer vanwege die afstanden lopen, ook niet vier dagen achter elkaar. Dat lukt me prima. Het is vooral dat je niet je eigen tempo kunt lopen, op verschillende momenten moet wachten terwijl je niet weet waarom en aan het einde moet lopen met allerlei dingen om je nek. Juist om deze dingen heb ik overigens heel veel respect voor die duizenden wandelaars die dit wel ondergaan en de avondvierdaagse zo uitlopen.

Misschien dat ik over een x aantal jaren via mijn kinderen ook mee mag (of eigenlijk moet). Liepen er vroeger twee ouders mee op een hele klas, tegenwoordig lopen er tientallen ouders mee per school, die de bijna militaire rang van controlerend groepsouder toebedeeld hebben gekregen voor een compagnie van een viertal kinderen. Het blijkt dat er tegenwoordig zelfs gele en rode kaarten uitgedeeld (kunnen) worden om iedereen in het gareel te houden. Tijden veranderen…

Wat is er nog meer veranderd? In Putten worden allerlei doorgaande wegen, soms ook meerdere tegelijkertijd, dagenlang tot wel maandenlang afgesloten. Dat moet kunnen. Maar een kwartiertje een weg afsluiten voor tweeduizend wandelaars, dat kan in Putten nu blijkbaar niet meer. Het is toch echt van de zotte dat op sommige trajecten van deze avondvierdaagse alleen op de stoep gelopen mocht worden omdat de rijbaan beschikbaar moest blijven. Wat een chaos en wachttijd voor de wandelaars worden er gecreëerd door tweeduizend wandelaars vanaf een brede weg opeens geforceerd samengeperst via een stukje stoep te laten lopen. Dat is niet echt bevorderlijk voor het wandelgenot. Als ik ooit nog eens meeloop, heb ik maar één klein verzoekje. Mag ik dan in ieder geval weer overal op straat lopen?

Martijn Fabriek.