WOZ-bezwaar

Vorige week is de WOZ-beschikking weer binnengekomen. Het was geen verrassing dat deze hoger uit zou komen en dat de gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen ook flink gestegen was. Ondanks deze verhoging en de relatief hoge gemiddelde WOZ-waarde van Puttense woningen valt de hoogte van de belastingen ten opzichte van andere gemeenten nog alleszins mee. Maar goed, ondanks dat je er in Putten zo heel veel voor terugkrijgt, blijft het toch een heel bedrag dat binnenkort even naar de gemeentelijke bankrekening overgemaakt moet worden.

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig naar de referentiewoningen die door de gemeente gebruikt zijn om de waarde van mijn woning te bepalen. Omdat de WOZ-waarden openbaar zijn, is het ook interessant om eens te kijken op de website www.wozwaardeloket.nl. Daar kan je allerlei woningen aanklikken en de recente WOZ-waarden zijn zo in te zien. Mocht je bij mij in de buurt wonen of enigszins bekend/bevriend zijn dan is er eerlijk gezegd een grote kans dat ik je woning even aanklikte en de waarden bekeken heb. Zo nieuwsgierig ben ik dan ook wel weer.

Met al die waarden blijft het toch in je achterhoofd spoken of de WOZ-waarde van mijn woning wel reëel is. Wat dan ook niet helpt, is dat als je zoekt op internet naar termen die enigszins met 'WOZ' te maken hebben dat je standaard allerlei websites voorgeschoteld krijgt die je enigszins schreeuwerig laten weten dat je wellicht een dief van je eigen portemonnee bent als je hen niet gratis een waardebepaling en eventueel bezwaar laat uitvoeren. Ze doen het gratis omdat ze bij een succesvol bezwaar hun kosten (mogen) doorbelasten aan de gemeente. Dat zijn wel kosten die uit de gemeentelijke geldpot betaald moeten worden. Het is dan ook niet zo gek en heel sympathiek dat de gemeente ruimer aandacht geeft aan de mogelijkheid om eerst informeel even contact op te nemen met de gemeente als je vragen of bedenkingen hebt over de vastgestelde waarde van je woning. Als je er zo niet uitkomt, dan kan formeel bezwaar maken altijd nog.

Ik ken mijzelf goed genoeg dat ik ook wel weet dat als ik het ergens niet (helemaal) mee eens ben, dat ik vaak de neiging heb om meteen de meest formele reactie te kiezen. Soms is het goed als iemand je dan de raad geeft om het eerst even informeel te bespreken. Als je het niet met elkaar eens bent binnen gezin, familie, werk of zakelijk dan is het natuurlijk ook niet altijd een goed idee om bij wijze van spreken meteen een rechter aan zijn toga mee te slepen voor je vermeende gelijk.

Een lastig dilemma. Zo'n WOZ-bezwaarmaker doet het bezwaar gratis voor me en ik hoef zelf niet allerlei argumenten te bedenken als ik bezwaar wil maken. Blijkbaar zijn er toch ruim voldoende succesvolle bezwaren dat al deze bedrijfjes er financieel beter van worden. Misschien moet ik maar niet te veel googelen op WOZ-gerelateerde zoektermen en snel de gemeentelijke belasting betalen. Daar zal Putten geen bezwaar tegen hebben.

Martijn Fabriek.