• Correspondent Eric Kroes was bijna overal bij in Elspeet en kent bijna iedereen in het dorp.

    Rik Bronkhorst

Correspondent Eric Kroes heeft 700 telefoonnummers

ELSPEET Er is weinig in Elspeet waar Eric Kroes de afgelopen jaren niet bij is geweest. Als correspondent stond hij midden in de samenleving en wist iedereen wie hij was. ,,Ik leek volgens mijn dochter wel Sinterklaas. Zoveel zwaai ik naar iedereen in het dorp."

Het journalistieke vak is Eric nooit vreemd geweest. Hij werkte tot voor kort bij drukkerij Roto Smeets in Deventer. Hij drukte daar onder meer de Libelle en de Donald Duck. Helaas is de drukkerij in april failliet gegaan. Eric gaat nu voor een nieuwe uitdaging bij Navobi. ,,Dat is ook dichterbij."

CLUBBLAD In mei 2002 begon Eric voor De Band te schrijven. ,,Ik schreef altijd al voor VV Elspeet. Om het clubblad vol te krijgen maakte ik ook wel eens verhalen over andere zaken dan voetbal. Zodoende werd ik getipt dat De Band een nieuwe correspondent in Elspeet zocht. Iedereen die ik sprak, zei dat ik het moest doen. Toen ik contact opnam met de toenmalige correspondent Aart Visser was hij ook direct enthousiast. Binnen een paar weken was het geregeld."

Spijt van zijn beslissing heeft Eric nooit gehad. Hij vindt het schrijven ,,erg leuk." Het geeft hem veel voldoening. ,,Van alles steek ik zelf ook weer iets op. Ik heb achtergrondverhalen, interviews en nieuwsverhalen gepubliceerd. Ik heb al veel uit Elspeet besproken in De Band."

PARTIJDIG Eric maakte ook veel sportverhalen. ,,Er zijn momenten geweest dat ik voor de hele regio de sportverslaggeving deed. Ik ging dus ook naar Uddel en Garderen toe en maakte daar ook de foto's. Geen sport was mij te gek." Eric geeft aan nooit partijdig te zijn geweest. ,,Dat kan natuurlijk niet, al kom ik natuurlijk wel uit Elspeet", grapt hij.

Zo heeft hij ook nooit een kant gekozen tijdens de kerkscheuring in het dorp. ,,Dat kun je toch nooit goed doen. Ik sta er als onafhankelijke naast. Ook vind ik dat mensen zich niet via de krant tegen elkaar moeten uitspreken."

In andere kwesties stonden er ook vaak mensen aan Erics deur. ,,Mensen willen inspraak via de krant om bijvoorbeeld een conflict met de gemeente uit te spelen. Iemand zei een keer: 'Als jij het in de krant zet, heb ik vast zo m'n vergunning.' Dat werkt natuurlijk niet zo."

CURSUS Voor zijn werk bij De Band heeft Eric verschillende fotocursussen gevolgd. ,,Vooral voor de sportfotografie was dat belangrijk." Dat hij trots is op het resultaat blijkt uit de foto's die bij hem thuis aan de muur hangen. Hij laat ze maar al te graag zien. Zo is er een foto met daarop een grote groep herten bij daglicht. ,,Mijn cursusleider had dat nog nooit voor elkaar gekregen." Ook heeft hij van eindredactrice Ilse Bruinekreeft veel geleerd. ,,Met haar had ik echt een band. Ik heb haar vaak ontmoet. Dat ga ik wel missen."

Eric is teleurgesteld dat er een einde komt aan De Band. Hij is bang dat Elspeet veel minder ruimte in Veluweland gaat krijgen. ,,Zoiets als De Band krijgen we nooit meer terug." Wel wil Eric de Elspeters bedanken voor de samenwerking. ,,Ik ben altijd overal heel gastvrij ontvangen. Ik heb in de loop der jaren 700 telefoonnummers verzameld. Ik maak er vast nog wel eens gebruik van."