• Geurtje van den Hoek heeft als correspondent jaren voor De Band klaargestaan.

    Rik Bronkhorst

Correspondent Geurtje wist bijna 25 jaar De Band te vullen

UDDEL Ze organiseerde het De Band Voetbaltoernooi, schreef voor specials, verkocht advertenties, maakte de servicepagina en schreef bovendien talloze artikelen over Uddel en omstreken. Geurtje van den Hoek heeft jaren voor De Band klaargestaan. ,,Het is ontzettend jammer dat het hier stopt."

Geurtje zit in haar woonkamer aan de Veenkamp in Uddel. Om haar heen bevinden zich oude kranten en voorbeelden van haar werk. ,,In de loop der jaren heb ik heel wat verzameld", vertelt ze. Ook haar laptop staat in de buurt. Wanneer ze iets niet weet zoekt ze het op. ,,Ik ben heel nieuwsgierig en wil graag alles zeker weten." Het typeert haar werk als correspondente. ,,Het is een goede eigenschap", lacht ze.

In september 1981 is Geurtje begonnen als correspondent voor De Band. Ze aarzelt niet te vertellen dat eerst iemand anders is gevraagd. ,,Hij verwees toen naar mij." De toenmalige uitgever Hans Aalbers kwam direct bij haar op bezoek. ,,Toen heb ik maar ja gezegd." Na drie bevlogen jaren besloot ze toch weer te stoppen. ,,Ik vond het lastig te combineren met het moederschap. Ik wilde er voor mijn kinderen zijn."

VERSCHIL Toch bleef het altijd bij haar kriebelen. ,,Toen Hans mij weer terugvroeg in 1998 ben ik vol overgave aan de slag gegaan." Ze merkte gelijk dat er veel veranderd was. ,,Hans haalde in de jaren '80 de artikelen en foto's nog op maandagochtend rond 6.00 uur op. Alles lag klaar op een afgesproken plek in de tuin. Na mijn comeback ging het per modem via de telefoonlijn. Er was een fax en nu plaats ik zelf artikelen via internet in de krant. Een wereld van verschil."

In de jaren na haar terugkeer was Geurtje overal bij. ,,Ik vond dat ik niks moest missen. Jubilarissen, verenigingen, gouden huwelijken en natuurlijk het 'echte' nieuws kon altijd op mij rekenen. Het was een soort obsessie. Ik wilde ook niemand tekortdoen." Daarnaast schreef ze vele achtergrondverhalen. Vaak waren dit 'menselijke verhalen'. ,,Dat vond ik het allermooist om te doen."

De rubriek over verzamelaars is haar ook bijgebleven. ,,Hoe mensen kunnen vertellen over hun passie vind ik zo interessant. Ook al is het een balpointverzameling, het verhaal erachter fascineert mij." Ook andere menselijke verhalen vond ze interessant te maken. ,,Ik zeg altijd: 'Iedereen heeft een verhaal'".

Daarnaast zal ze nooit vergeten dat het huilen haar nader stond dan het lachen omdat het niet lukte met een artikel over de vijfde editie van het Truckfestijn voor gehandicapten in Uddel. ,,Wanneer ik iets opschrijf, ben ik het ook zo weer kwijt. Ik had het hele verhaal getypt toen opeens de computer ermee ophield." Geurtje besloot direct de fotografe die mee was te bellen. ,,Ik was alles alweer vergeten. Na lang nadenken heb ik alles toch nog op papier kunnen zetten, maar zo mooi als het de eerste keer was, dat werd het niet meer."

TOERNOOI Naast haar werk als schrijver heeft ze ook jarenlang het De Band Voetbaltoernooi georganiseerd. ,,Dat vond ik ook geweldig om te doen", vertelt ze. ,,Ik deed het vooral voor de kinderen. Ik hoorde vaak dat zij niet met hun ouders op vakantie wilden vanwege het toernooi. Iedereen uit de regio wilde hieraan meedoen."

In 2013 is ze gestopt met het organiseren van het toernooi. ,,Helaas heeft SV Prins Bernhard de organisatie niet overgenomen. Ook stopte Geurtje in dat jaar als correspondent. ,,Het was op dat moment mooi geweest." Wel bleef ze betrokken bij het maken van de servicepagina en bracht ze af en toe nog wat nieuws uit Uddel.

In haar tijd bij De Band is Geurtje verschillende keren van uitgever gewisseld. ,,Hans Aalbers was de eerste, daarna kwam Aalbers en Kersten, toen Hoekstra en daarna de BDU. Het kennismakingsetentje van toenmalig hoofdredacteur Jur van Ginkel zal ik nooit vergeten. Hij zei toen: 'Welkom onder de plu van de BDU'. Het cadeau dat daarbij hoorde laat zich raden", grapt ze.

DANK Ondanks dat het afscheid een paar weken heeft kunnen bezinken is het toch nog lastig voor Geurtje. ,,Opeens houdt een wekelijkse bezigheid toch op. Dat is jammer, maar ik begrijp de keuze om te stoppen wel. Voor Uddel, Meerveld en Nieuw-Milligen is het natuurlijk ook vervelend. Zij zien hun nieuwsblad verdwijnen."

Geurtje wil de lezers graag bedanken voor het vertrouwen dat ze haar hebben gegeven. ,,Want daar draait alles als correspondente om. Dat heeft mij erg goed gedaan."