• EO

De charme van Nunspeet, Elspeet en Vierhouten op nationale televisie

ELSPEET Presentatoren Bert van Leeuwen, Henk van Steeg, Hella van der Wijst en Mirjam Bouwman gaan voor 'Geloof en een Hoop Liefde' op zoek naar authentieke dorpsverhalen, karakteristieke stadsgezichten en inspirerende verhalen over geloof, hoop en liefde in Nunspeet, Elspeet en Vierhouten. Deze kernen komen donderdag 7 december voorbij in het programma 'Geloof en een Hoop Liefde' om 17.50 uur op NPO 2.

Persoonlijk, onbevangen en herkenbaar: in 'Geloof en een Hoop Liefde' staat het geloof van de gewone Nederlander centraal. In het EO-programma gaan presentatoren Bert, Hella, Mirjam en Henk op pad met bekende en onbekende bewoners die hen wegwijs maken in de lokale gewoonten en gebruiken. De persoonlijke ontmoetingen leveren innemende, inspirerende en ontroerende verhalen op.

NUNSPEET De gemeente Nunspeet is een verzameling van vier dorpen op de Veluwe: Nunspeet, Elspeet, Vierhouten en Hulshorst. De dorpjes worden omringd door de Veluwse bossen en het Veluwemeer. Waarschijnlijk hebben de dorpen vanwege die natuurlijke omheining een eigen een besloten karakter. De 'biblebelt' wordt het genoemd. Vooral in de zomer is er veel aanloop van buitenaf. Vanwege de prachtige natuur zijn er veel toeristen. Tegen de herfst keert de rust in de dorpen weer. Maar juist dan veranderen de bomen van kleur en is het feest in de bossen. We ontmoeten Gerrit Rekers. Hij weet alles van de bossen in de omgeving en geeft rondleidingen aan uiteenlopende gezelschappen.

Gerrit is een geboren en getogen Nunspeter, maar laat zich niet zo makkelijk in een (kerk)hokje duwen. In de natuur ervaart hij meer van God dan in de kerk. Mirjam gaat met hem op stap om bessen te plukken voor de jam die hij elke week maakt en praat met hem over het vrije leven dat hij leidt.

Daphne van Zomeren is sinds kort hoofdherder van de schaapskudde in Elspeet. Vroeger was ze grafische ontwerper, maar ze ontdekte dat ze liever buiten was. Na vele ontwikkelingen voelt zich nu eindelijk helemaal op haar plaats als herder met een eigen kudde.

William von Baumhauer laat aan Mirjam het Verscholen Dorp van Vierhouten zien wat zijn opa Edouard von Baumhauer heeft gesticht. Hij vertelt de geschiedenis van het dorp dat in de Tweede Wereldoorlog diep in de bossen is gebouwd en talloze Joodse onderduikers het leven heeft gered.

PROGRAMMA Het inmiddels vertrouwde NPO2-programma neemt de kijker van maandag tot en met donderdag mee in haar zoektocht naar oprechte verhalen, unieke tradities en bijzondere mensen. In 'Geloof en een Hoop Liefde' zijn de kleine dingen groot: de presentatoren verbazen zich samen met de bewoners over de gewone dingen van het leven.