• Inez van den Broek
  • Inez van den Broek

De Wijde Blik in Italiaanse sferen

GARDEREN De scheve toren van Pisa staat er. En lange tafels met veel stoelen eraan, op het terras en in de veranda. Een gondelier op het water, Italiaanse muziek en zang en een pizzeria. Camping De Wijde Blik is er helemaal klaar voor: De openingsavond van het kampeerseizoen 2016 wordt gehouden in Italiaanse stijl, vanwege de Giro di Barneveld.

Inez van den Broek

De hele familie Bakker: Wim en Herma, Roland en Leonie, Sabine en Jeroen én kleindochter Tess verrichten her en der werkzaamheden, zodat alle gasten het goed naar hun zin kunnen hebben. Dat dat ze lukt blijkt uit de gemoedelijke sfeer die er heerst en het overheerlijke eten. Zo'n honderd gasten tussen ergens in de tachtig jaar en 3 maanden jong genieten van het heerlijke eten, de muziek, het ijs en de onderlinge gezelligheid. Als ze terugkomen van de zelf samengestelde pizza, die in een houtoven wordt gebakken, schuiven ze aan bij de tafel waar ze net zaten. Of bij een andere tafel met gasten die ze kennen of voor het eerst spreken deze avond. Als een kind moeite heeft de versgebakken pizza op het bordje te houden tijdens het lopen, schiet een oudere vrouw hem te hulp.

VASTE GASTEN Een man vertelt dat hij hier al 39 jaar komt kamperen. De vrouw bij hem aan tafel al 55 jaar. ,,Ja, ze is hier bijna geboren", vertelt de vrouw die tegenover hen aan tafel zit. Nee, ze is niet de moeder, maar komt hier ook al 8 jaar. ,,Gasten hier komen uit Amsterdam, Rotterdam, Gouda, Utrecht, Noordwijk, uit alle grote steden uit de Randstad wel", vertelt een gast. ,,Over twee weken hebben we hier 'De Wijde Blik in Rosso', een talentenjacht die we elk jaar doen. En die staat dit jaar ook in het kader van Italië." Twee andere aanwezigen hebben jarenlang in Garderen gewoond en komen hier nu voor het tweede jaar.

De pizzabakkers, de ijscoman, de hygiënisch gehandschoende dames die de pizza's beleggen met de ingrediënten die je zelf mag kiezen zijn allemaal campinggasten die vrijwillig meehelpen deze avond tot een succes te maken. En dan blijkt dat je ook gewoon overdag naar je werk op Schiphol kunt rijden en de hele zomer hier bent. ,,Dan heb je een dag gewerkt, rijdt je 's avonds hier naar toe en dan: Heerlijk ontspannen. Rust."

GASTVRIJ Kinderen hebben het hier goed naar de zin. Opvallend hoeveel mensen op bezoek zijn als (groot)ouders bij hun (klein)kinderen, of als volwassen kind bij hun ouders: Met hun kinderen dan weer. En ook typisch Italiaans: Je wordt meteen bij de groep aan een tafel betrokken als je er gaat zitten. Zoals ook de ervaring is als je komt kamperen hier. ,,Als je op een veldje komt en merkt dat iedereen elkaar kent, denk je dat je een buitenstaander bent. Maar niks is minder waar! Je voelt je meteen op je gemak in de groep." De Wijde Blik en Italiaanse Gastvrijheid zijn synoniemen.

Echt Italiaans ijs mag natuurlijk niet ontbreken op de Italiaanse avond.