• De lopende band

    Kees Veth
  • Meetapparatuur t.b.v. de oceaanstromingmeting

    Kees Veth

De 'lopende band' van de oceaancirculatie.

17-02-2018, 15:50 | Lezersnieuws |

Datum:

maandag 26 februari 2018, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Harderwijkerstraat 14, Putten
Hotel De Hof van Putten
Putten

Maandagavond 26 februari 2018 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing "De 'lopende band' van de oceaancirculatie". De lezing wordt verzorgd door de heer Drs. C. (Kees) Veth. De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14, 3881 EH Putten De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

De oppervlaktestroming in de oceanen is al grotendeels bekend door waarnemingen die gedaan zijn door schepen die handelskontakten onderhielden door de eeuwen heen. De kennis hiervan was in de tijd van zeilvaart bittere noodzaak. Dat er in de diepte ook sprake is van oceaanstroming is een zaak die vooral in de 20ste eeuw duidelijk is geworden. Toch pas sinds circa 30 jaar kristalliseert het beeld zich uit tot een soort "lopende band" van gekoppelde circulaties op diverse diepten, maar er zijn nog veel vraagstukken en vooral ook veel bottlenecks in het aanvankelijke eenvoudige mooie plaatje. De kennis van de oceaancirculatie is van groot belang voor het begrijpen en modelleren van de rol van het warmte- en zouttransport over de aarde in een veranderende wereld. De spreker zal de lopende band aflopen en stilstaan bij de diverse knooppunten liggend nabij de polen en bij andere breedten.

Kees Veth heeft sterrenkunde gestudeerd aan het Sterrenkundig Instituut in Utrecht. Gedurende enkele jaren heeft hij daar gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe meetapparatuur. Van 1976 tot 2009 was hij als fysisch oceanograaf verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. De Atlantische Oceaan van Groenland tot in de Antarctische wateren was het werkterrein. Hij is nu als gepensioneerde o.a. betrokken bij de Texelse Volkssterrenwacht "De Jager".