• Tekening van Fina Buiter

    Fina Buiter
  • Schilderij van Fernanda Hulman

    Fernanda Hulman
  • Beeldhouwwerk (brons) van Helen Ferdinand

    Helen Ferdinand

Tentoonstelling Kunstkelder met werk van drie kunstenaars

09-10-2016, 13:23 | Lezersnieuws |

Datum:

vrijdag 14 oktober 2016, 20:00 tot zaterdag 12 november 2016, 12:30

Locatie:

achterzijde gemeentehuis, ingang Brinkstraat (schuin tegenover politiebureau) , Putten
Kunstkelder
Putten

Fina Buiter: "Tijdens mijn vroegere opleiding (HBS en Kweekschool) was mijn tekenniveau boven het gemiddelde. Ik heb daar echter weinig mee gedaan. Mijn talenten lagen in de 'fraaie handwerken'. Een vriendin zag mij eens een schets maken voor een ontwerpje en spoorde me aan om tekenlessen te nemen. Gedurende de lessen merkte ik dat ik vooruit ging en leerde ik goed te kijken naar hoe de dingen in elkaar zitten. Omdat ik laat gestart ben met deze hobby, heb ik nog lang niet alles gemaakt of geprobeerd. Aanvankelijk maakte ik mijn tekeningen met potlood of pen, de laatste jaren probeer ik ook met verf te werken en de z.g. scraperboardtechniek toe te passen. Drago Pecenica, kunstenaar uit Nijkerk en tevens mijn tekenleraar, heeft mij gestimuleerd om mijn werk ook eens te exposeren.

Ik heb deze stap gezet en ben er trots op dat mijn werk wordt tentoongesteld in de Kunstkelder".

Helen Ferdinand (Paramaribo 1936) werkte aanvankelijk als lerares bij het basisonderwijs. In 1961 verhuisde zij naar Nederland en begon, naast het lesgeven, aan een studie Frans aan de Nuts Academie in Rotterdam. Kort daarna koos zij voor de beeldende kunst en volgden lessen in keramiek. Mogelijkheden werden onderzocht om te komen tot uniek werk en aan de Vrije Academie in Rotterdam werden lessen gevolgd in steenhakken, portret en model boetseren en het gieten van haar werk in brons. Inspiratiebronnen zijn: mens, dier en natuur en hun relatie tot elkaar of het juist ontbreken daarvan. In 1984 werd haar werk in Brussel bekroond met de Europaprijs zilver en in 1988 de médaille vermeil (goud) door de Conseil Européen d'Art et d'Esthétique. Opdrachten o.a. Jan Campert-monument te Spijkenisse, Immigratiemonument Den Haag, Jan Campert-penning, Hein Roethof-prijs (16 jaar gerelateerd aan het winnend project) en de ECPA (European Crime Prevention Award 2006). Het werk is figuratief en uniek.

Fernanda Hulman-Bijker (Haarlem 1965) maakt olieverfschilderijen van meestal groot formaat. Favoriete onderwerpen zijn herten en schapen. Zij volgde diverse schildercursussen en opleidingen, waaronder de Vrije Academie. Als laatste heeft zij de 3-jarige opleiding 17e eeuwse technieken gevolgd bij Academie Renshof, één van de weinige academies waar hier nog les in wordt gegeven. Ze schildert met Oud-Hollandse olieverven. Inspiratie haalt zij uit haar omgeving, wat niet zo vreemd is, want zij woont aan de rand van landgoed Oud-Groevenbeek....