Besluit bijzondere bijstand roept vragen op

23-05-2019, 14:34 | Lezersnieuws | Luuk

Waarom heeft het college woensdag besloten de bijzondere bijstand voor medische kosten op stel en sprong af te schaffen? Dat willen de fracties van Wij Putten en ChristenUnie graag van het college weten.

De gemeente kan bijzondere bijstand verlenen aan mensen met een minimuminkomen, die onvoorziene kosten hebben die ze niet kunnen betalen, maar wel onvermijdelijk zijn. Het college heeft op woensdag 22 mei laten weten hier met ingang van 1 juni 2019 mee te stoppen als het gaat om medische kosten. “Dit raakt mensen die dit nodig hebben keihard”, zegt raadslid Jannita la Roi van Wij Putten. Volgens haar wordt er in Putten wel degelijk gebruikgemaakt van de regeling.

Met schriftelijke vragen aan het college, die zij samen met de ChristenUnie heeft ingediend, wil La Roi weten wat de reden is van dit besluit. Ook wil ze weten of de Participatieraad om advies is gevraagd en waarom de kwestie niet aan de raad is voorgelegd. Verder wil ze graag de cijfers van het gebruik en de kosten van de regeling van de afgelopen jaren op tafel krijgen. Ze verwacht zo snel mogelijk een schriftelijk antwoord, nog voor de afschaffing een feit is.

“Het kan niet zo zijn dat op het moment dat mensen zowel medisch als financieel in nood zijn, de gemeente deze kwetsbare inwoners de deur wijst”, zegt La Roi. “Ze vragen de hulp niet zomaar. Zonder deze ondersteuning hebben ze twee keuzes: zich in de schulden steken met alle problemen van dien, of afzien van de zorg die ze nodig hebben, wat mogelijk op termijn tot hogere kosten leidt. Beide opties zijn bijzonder onwenselijk.”