• Studenten van de Care Academy Veluwe maken zeilend kennis met elkaar

Care Academy Veluwe: de zorg klaar voor de toekomst

18-09-2015, 17:41 | Lezersnieuws | Sam van den Brink

Gezamenlijk ontwikkelde opleidingen door zorg- en welzijnsorganisaties én het onderwijs. Dat was de droom toen een aantal organisaties startte met de Care Academy Veluwe. Nu is het zover: de Care Academy Veluwe biedt scholing en bijscholing aan studenten en medewerkers in de zorg. De unieke samenwerking tussen onderwijs en zorg maakt het mogelijk om alles wat studenten/leerlingen leren direct te laten aansluiten: uit de praktijk doe je vragen op, onderwijscoaches en trainers helpen je het antwoord te vinden. Zodat cliënten ontvangen wat ze in de huidige maatschappij nodig hebben.

Nieuw leerconcept

De scholing bestaat niet meer uit lessen met vaste programma's: het gaat om workshops en leer coaching gerelateerd aan de vragen van studenten. Elke student of cursist volgt daardoor een eigen ontwikkeltraject, gebaseerd op diens (werk)situatie en ontwikkelfase. Hiermee wil Care Academy de creativiteit en ondernemende houding van studenten stimuleren. Want cliënten hebben sterke ondersteuningspartners nodig om hen zoveel mogelijk naar zelfredzaamheid en autonomie te helpen.

Hoe ziet het opleidingsprogramma eruit?

De Care Academy heeft geen eigen schoolgebouw. Het leren en werken vindt vooral plaats op de werkvloer van de samenwerkende zorg- en welzijnsorganisaties. Leerlingen krijgen begeleiding van onderwijscoaches van ROC Landstede en Hogeschool Windesheim. Het programma biedt drie pijlers:

•Praktijkgerichte MBO opleidingen in de zorg & welzijnssector

•Bij- en nascholing en maatwerkonderwijs voor medewerkers

•Zorg ethisch laboratorium: ervaringsgericht leren, de ethische kanten van het zorg ontvangen aan den lijve ervaren en bespreken

Geïnspireerd het nieuwe studiejaar in

Begin september startte wederom een nieuw studiejaar voor de Care Academy. Voor de nieuwe groep was er een speciaal introductieprogramma als eerste opleidingsdag. De studenten, medewerkers, coaches en docenten maakten al zeilend die middag nader kennis met elkaar. Met de wind in de zeilen starten zij nu hun nieuwe carrière als zorgprofessional.

Samenwerkingspartners Care Academy Veluwe:

's Heeren Loo, ROC Landstede, Hogeschool Windesheim Flevoland, Bartiméus, InteraktContour, Careander, Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe, ICare, Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven, Regio Noord-Veluwe, Ziekenhuis St. Jansdal.

Care Academy Veluwe is mede mogelijk gemaakt dankzij financiering van de Provincie Gelderland.

Kijk voor meer informatie op www.careacademyveluwe.nl.