• Daan Borkus van SaunaDrôme is blij dat het glasvezel eindelijk voor de deur ligt.

    Robert Kerssies

Glasvezel Buitenaf: SaunaDrôme Putten is er klaar voor

22-02-2019, 11:35 | Lezersnieuws | robert

Nieuwe bekabeling

Om overal razendsnel internet te hebben moet er wel een goede infrastructuur liggen. Bij de SaunaDrôme zijn ze al enkele tijd bezig om alle bekabeling te vervangen voor nieuwe CAT6-kabels. Daan Borkus vertelt: “Veel kabels zijn in het verleden door uitbreiding aan elkaar geknoopt, dat geeft soms wat storing. Nu is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Straks worden er gewoon directe kabels getrokken van de patchkast naar het apparaat zelf. Zo hoeven we maar op één plek te zijn als we een storing hebben. Dit zorgt er voor dat we in dat geval het probleem snel kunnen tackelen en de continuïteit waarborgen”.

Wifi-netwerk

Veel van de apparaten worden straks bekabeld, dat werkt gewoon het beste. Daarnaast hebben alle horecamedewerkers een hand-held apparaat waarmee ze bestellingen opnemen. Ook is er een apart netwerk voor de gasten die in het restaurant gebruik kunnen maken van Wifi. Nu is dat nog een netwerk met beperkte mogelijkheden. Straks wordt alles vervangen voor een professioneel netwerk gebaseerd op Aerohive. Robert Kerssies van Gflex legt uit waarom: “Steeds meer apparaten zijn afhankelijk van internet. Daarvoor moet je een goed netwerk voor hebben. Niet alle Wifi-netwerken beschikken over een Seamless Roaming functionaliteit. Hierdoor wordt de verbinding met sommige apparaten kort verbroken. Dit kan voor problemen zorgen, zo ook het geval bij de SaunaDrôme”.

Werken in de Cloud

Op dit moment maakt de SaunaDrôme nog gebruik van een server op locatie. De werkstations zijn al wat verouderd en maken nog gebruik van Windows 7. Hier gaat straks de bezem door. “Alle werkstations worden vervangen door Mini PC’s die Gflex zelf bouwt. Deze zijn zeer duurzaam en vergen nagenoeg geen onderhoud. Via ons portaal kunnen we updates doorvoeren en de status controleren van de hardware. Hierdoor krijgt de ondernemer grip op zijn ICT” vertelt Robert Kerssies. Daan Borkus vult aan: “straks werkt iedereen in de Cloud met een eigen werkplek. Zo houden we ook rechten en rollen goed gescheiden. Of we nou aanwezig zijn in de sauna of vanuit huis willen werken, het kan straks allemaal. Dat is wel zo efficiënt”.

Grip op ICT én de kosten

Door dat alles straks centraal geregeld wordt op locatie én in de Cloud krijgt de SaunaDrôme weer grip op hun ICT-omgeving. Alle diensten worden geleverd voor een vast bedrag per maand; e-mail, internet, werken in de Cloud, Mini PC’s, onderhoud en support, geen extra kosten meer. Zo is er aan het begin van het jaar globaal bekend wat de kosten zullen zijn voor ICT. “We zijn al vanaf vorig jaar april bezig. Gflex neemt echt de tijd om ons hierbij te ondersteunen, dat geeft vertrouwen en rust” aldus Daan Borkus. Robert Kerssies sluit af met “de SaunaDrôme is het perfecte voorbeeld als het aankomt op hoe belangrijk het is om alle facetten van het ICT en Telecom landschap serieus te nemen. Je ICT-omgeving is zo sterk als de zwakste schakel, dat bewijst dit project maar weer eens”.