• Werken aan een ouderwetse wringer

    Marja Lichtendonk
  • Op de bascule

    Marja Lichtendonk

Groep 6 Ichthusschool naar het Museum De Tien Malen

12-10-2017, 16:50 | Lezersnieuws | H. van der Zwaag

Het was op vrijdagmorgen 29 september jl. feest, dubbel feest voor de kinderen van groep 6 van de Ichthusschool. Juf Marja Lichtendonk was jarig en daarom werd er een bezoek gebracht aan het Historisch Museum De Tien Malen.

Vrijwilligers stonden klaar om hen te ontvangen en een zeer gevarieerd, interactief en leerzaam programma aan te bieden.

Zo werd er getimmerd in de timmerwerkplaats. Heuse koffie gemalen met oma's koffiemolen. Er werd naarstig gezocht naar de Klokbeker; wie kon hem vinden tussen alle juweeltjes in de vitrines van het museum?

Buiten werd de was gewrongen met een ouderwetse wringer, dat was hard werken. Wat een verbazing, dat er vroeger geen centrifuge was en je het water op deze manier uit je wasgoed kunt wringen.

In het schoolklasje was van alles te zien hoe de kinderen vroeger leerden. In een oude atlas zochten de kinderen naar Putten en andere plaatsen en oa. ook naar Zeewolde, maar wat een ontdekking: dat bestond nog niet.

Als klap op de vuurpijl mochten de kinderen elkaar wegen met een Romeinse bascule.

Het enthousiasme was groot, de ochtend vloog voorbij.

Met veel nieuwe indrukken gingen de kinderen huiswaarts met het voornemen, om nog eens terug te komen met hun ouder(s) om zelf te vertellen wat ze gezien en gedaan hebben in het museum

De Tien Malen.