Museumseizoen De Tien Malen 2019

22-03-2019, 12:27 | Lezersnieuws | Henk

Op woensdag 03  april 2019 as.  opent het Historisch Museum De Tien Malen officieel zijn deuren voor een nieuw museumseizoen.

Het Historisch Museum De Tien Malen is een klein museum gericht op de historie van Putten.

Het museum is te gast op landgoed Schovenhorst en is een klein, knus museum dat u terugvoert in de historie van Putten en omgeving.

Dit seizoen wordt in de tijdelijke expositie stil gestaan dat het 75 jaar geleden is dat een deel van Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetters. Tevens is het in oktober 2019 75 jaar geleden dat de razzia in Putten plaatsvond.

Aan beide onderwerpen wordt dit seizoen in het museum De Tien Malen aandacht aangeschonken.

In de periode 3 april – 31 augustus willen we aandacht schenken aan de oorlogsperiode in Nederland. Het thema is dan ook ‘(Over)leven in de 2e Wereldoorlog’.

Dit wordt aan de hand van een aantal markante, specifieke voorwerpen uit de oorlogsperiode. Voorwerpen waar een “verhaal aan vastzit”. Een deel van de voorwerpen zal uit Putten komen, specifiek gekoppeld zijn aan de Puttense oorlogsperiode, de andere voorwerpen komen uit de rest van Nederland.

Vanaf 4 september – 26 oktober is de tijdelijke expositie gewijd aan de herdenking van de oktober razzia in Putten in 1944, in de periode van de tijdelijke expositie 75 jaar geleden.

We willen dan met specifieke voorwerpen en informatie stil staan bij de oktober razzia. De inrichting zal plaatsvinden in samenwerking met de Stichting Okt. ’44 in Putten.

Daarnaast is er een kleine expositie met voorwerpen van ‘Het Kruikje’, enkele foto’s en tekst/informatie over 100 jaar Bauhaus. In 1933 startten Marguerite Friedländer en Franz Wildenhain de pottenbakkerij ‘Het Kruikje’ (voorheen kunstaardewerkfabriek De Lilliputter).Het Kruikje werd snel bekend in Nederland.

De vaste expositie geeft een beeld weer van het steentijdperk tot aan de jaren vijftig van de vorige eeuw. De geschiedenis van het dorp komt tot leven met landkaarten, foto’s, tekeningen en op schaal gemaakte kijkkasten van bijvoorbeeld een boerderij en grafheuvel. Een grote verzameling ambachtelijke - en agrarische gereedschappen en werktuigen maken het plaatje compleet. Een kleine schoolklas die ingericht is met diverse attributen uit de schoolperiode van de vorige eeuw.

Hoe leefde ‘de Putter’ in een tijd zonder stromend water en elektriciteit?

Meer informatie: www.detienmalen.nl