• Overdracht Puttens foto’s door Ronald Zuidgeest -bestuurslid (niet op foto) en Peter Overeem -Collectiebeheerder van het Stadsmuseum Harderwijk aan Jaap van Oostende -bestuurslid en Anja en Piet Zevenhuijzen -acceptatie en collectiebeheer van het PHG en m

    Nelie Goettsch

Overdracht Maalschap-objecten aan De Tien Malen

14-11-2017, 17:40 | Lezersnieuws | Piet W. Zevenhuijzen

Op 9 november jl. droeg het Stadsmuseum Harderwijk diverse Puttense objecten over aan het Puttens Historisch Genootschap en het Historisch Museum De Tien Malen. In het restaurant van het stadsmuseum werd op officiële wijze een doos met foto's overgedragen (zie foto). Het gaat om opnamen uit 1880-1935 van Puttense personen en families. Hierna werden in het depot van het museum, diverse objecten van de Maalschappen Putter- en Sprielderbosch overgedragen. Hieronder bevinden zich een geelkoperen vergaderbel, elf lossings- of lotingspenningen uit 1657, een houten malenkist -waarin waarschijnlijk de penningen gedeponeerd konden worden-, een houten aktedoos, en een malenstoel. Verder zijn nog wat andere algemene voorwerpen overgedragen, waaronder een handbediende stofzuiger -in gebruikt voor de intrede van het elektriciteitsnet.

Het Stadsmuseum was voorheen Streekmuseum. Objecten en vondsten uit de omgeving van Ermelo en Putten werden in het streekmuseum opgeslagen.

De maalschappen zijn groepen van belanghebbenden bij het beheer en verdelen van algemene gronden. die al vroeg in onze jaartelling in dit deel van de Veluwe te vinden zijn. In Putten waren er vermoedelijk ooit tien maalschappen verdeeld over heide, bos en weidegebied. Zo ook de Maalschappen Spriederbosch en Putterbosch. Meer info Museum De Tien Malen.