• Leerlingen van groep 5 bezoeken De Mariahoeve

    Cultuurkust
  • Met het project 'Hoe woon jij?' ontdekken leerlingen hoe Puttenaren vroeger woonden

    Cultuurkust

Uniek educatief erfgoed programma voor basisscholen Putten

06-11-2017, 15:40 | Lezersnieuws | Cultuurkust

Hoe woonden Puttenaren vroeger? Hoe wonen we nu? En hoe ziet ons huis er over 20 jaar uit? Dat zijn vragen die de leerlingen van groep 5 stellen tijdens het project 'Hoe woon jij?. Tijdens hun bezoek aan de Mariahoeve ontdekken de leerlingen hoe Puttenaren vroeger leefden. In de voorbereidende lessen op school hebben de kinderen het over hoe zij zelf wonen. Wat zeggen gebruiksvoorwerpen in hun huis over hunzelf en hun gezinsleden? Aan het einde van het project werpen ze een blik in de toekomst: de leerlingen onderzoeken wat de digitale revolutie betekent en ontwerpen het huis waar ze over 20 jaar willen wonen.

'Deze excursie maakt onderdeel uit van een groter project en is uniek voor de Veluwe en Putten!', zegt Robert Vroegindeweij, projectleider Onderwijs bij Cultuurkust. 'Het is tot stand gekomen na een brainstormsessie met Peter Vink van Museum De Tien Malen. Al snel is Erfgoed Gelderland erbij betrokken in de persoon van Ben Bregman en samen met zijn team hebben we de cultuureducatieve erfgoed canon van Putten vorm gegeven. Concreet houdt dat in dat voor alle groepen, 1 t/m 8, educatief aanbod is ontwikkeld met als doel het vergroten van het historisch besef. We werken daarbij vanzelfsprekend samen met lokale erfgoedinstellingen zoals Mariahoeve, Museum Tien Malen, Landgoed Schovenhorst, Oktober 44 en het Puttens Stoomgemaal'.

Groepen 6 -7 brengen met het educatieve project 'De Kroniek van' een bezoek aan Landgoed Schovenhorst. Welk verhaal schuilt er achter deze plek? Via een lesbrief gaan de leerlingen op zoek naar overblijfselen uit het verleden die in hun eigen omgeving te vinden zijn. Doordat ze zijn bewaard vertellen ze een verhaal over hoe de mensen toen leefden. Op Landgoed Schovenhorst onderzoeken ze wat het landgoed vertelt over de geschiedenis. Tot slot maken ze in de klas een persoonlijke kroniek gebaseerd op hun eigen leven.

De eerste scholen hebben al meegedaan. Het vormt een onderdeel van het Kunstmenu dat Cultuurkust voor alle basisscholen in Putten organiseert. De projecten lopen nog tot het einde van het schooljaar.

Voor meer informatie over de activiteiten van de afdeling Onderwijs van Cultuurkust; zie www.cultuurkust.nl/onderwijs.