• St.Petr-Pauli Kerk te Eisleben

    Gerda van de Kamp
  • de hele groep

    Klaas van Sligtenhorst
  • de deur met de 95 stellingen van de Slotkapel

    Hennie Bouw

Veluws projectkoor is terug van indrukwekkende Luther-reis

23-10-2017, 22:21 | Lezersnieuws | Hennie Bouw

Het Veluws projectkoor is een koor samengesteld uit leden van " het Zuiderkoor" uit Putten en leden van "U zij de Glorie" uit Garderen. Met vaste hand dirigeerde onze dirigent, Albert van Maanen uit Ermelo het koor naar grote hoogte. Roelof van Middendorp uit Barneveld begeleidde het koor en de solisten.

Dinsdag 17 oktober vertrok het koor naar het Alpha Hotel in Bad Langensalza. Woensdag ging de reis verder naar Erfurt waar Luther aan de universiteit studeerde.

In de Predigerkirche werd een concert gegeven. Het concert werd afgewisseld met een solozang van 3 dames en een kwartet. Ook werd de stad Weimar bezocht waar Luther nauwe banden mee had.

Donderdag ging de reis verder naar Eisenach, een van de bekendste steden uit Thuringen. Hier ging Luther naar school en zong hij om de kost te verdienen, later vluchtte hij naar de Wartburg. Bijzonder om op die plaats te staan waar Luther het Nieuwe Testament vertaalde naar het Duits. In de middag vertrokken we naar Eisleben en gaven een concert in de St.Petr-Pauli kerk de doopkerk van Luther. We begonnen het concert met het ingetogen en prachtige lied: "Veni Jesu" .

Vrijdag ging de reis naar Torgau, deze plaats is van groot belang geweest in de Reformatie. In Torgau is de vrouw van Luther, Katharina von Bora begraven in de Marienkirche. In deze kerk werd een concert gegeven, na het concert ging de reis verder naar Lutherstad Wittenberg. Die stad heeft een belangrijke rol gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Hier doceerde Luther filosofie aan de universiteit, maar zette ondertussen zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. Na een boottocht was er een zangmoment in de Stadtkirche. Hoe bijzonder en ontroerend is het om daar het Lutherlied: Een vaste burcht is onze God te mogen zingen.

Zaterdag werd de thuisreis weer aanvaardt met een stop in Doesburg waar een afscheidsconcert werd gegeven in de Martinikerk. Net zoals bij alle andere concerten in Duitsland eindigde het koor met het prachtige " Danklied " van Händel. Met weer een fantastische solopartij hierin van de soliste Geertje van den Brink. Na een gezamenlijk afscheidsdiner in Scherpenzeel werden de zangers en zangeressen, moe maar voldaan, afgezet in Garderen en Putten. We zullen deze reis nog lang koesteren in onze gedachten.

Een prachtige en zeer indrukwekkende reis in de voetsporen van Luther!