• Wij Putten was zaterdag in Bijsteren en Husselerveld, in verband met klachten over de eikenprocessierups.

    Tim Born

Wij Putten: verhoog budget rupsenplaag

02-07-2019, 08:56 | Lezersnieuws | Luuk

De fractie van Wij Putten wil dat er extra geld beschikbaar komt voor de bestrijding van de eikenprocessierups.

De fractie was benaderd door bewoners van Bijsteren en Husselerveld, die overlast hebben van de eikenprocessierups. Een delegatie is daarop poolshoogte gaan nemen in de wijken. Uit antwoorden op vragen die de partij daarop aan het college heeft gesteld, is maandagavond gebleken dat de uitgaven voor de bestrijding van de eikenprocessierups dit jaar meer dan verdubbeld zijn ten opzichte van vorig jaar, maar dat het nog altijd niet genoeg is. “Het is dweilen met de kraan open”, zo vat commissielid Arap-John Tigchelaar van Wij Putten het antwoord samen van het college, op de vraag of de gemeente prioriteit wil geven aan woonwijken.

Met name in de wijken Bijsteren en Husselerveld, waar de gemeente bij de bouw destijds de oude eiken zoveel mogelijk heeft willen sparen, is de overlast groot. Preventief spuiten heeft de gemeente ook wel gedaan, maar een goede oplossing is dat niet: dit doodt alle rupsen, zo bleek uit de antwoorden van het college. “Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn”, zegt Tigchelaar.

Volgens hem is vooralsnog de enige oplossing een ruimer budget, om zo de nesten op zo veel mogelijk plaatsen weg te kunnen laten zuigen. “Putten is een bomendorp en dat willen we graag zo houden. Met zesduizend eiken op het grondgebied betekent dit wel dat er meer inzet nodig is om de overlast te beperken.”

De fractie van Wij Putten wil de kwestie met een motie aan de orde stellen in de raadsvergadering van woensdag 10 juli.