• Willem van Twillert

    Persfoto
  • Orgel Grote Kerk Nijkerk

    Matthias van Bloemendaal

Willem van Twillert opent orgelserie Grote Kerk Nijkerk

11-06-2018, 21:03 | Lezersnieuws | Orgelcommissie

De Amersfoortse organist Willem van Twillert verzorgt op dinsdag 19 juni het eerste van de zes orgelconcerten van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Op het programma staat veel muziek die oorspronkelijk niet voor orgel gecomponeerd is. Het belooft daarom een boeiend concert te worden.

Van Twillert heeft een afwisselend programma samengesteld, rondom vier thema’s. ‘Dansen uit de renaissance’, ‘J.S. Bach geïnspireerd door Vivaldi’, ‘Bewerkingen voor orgel’ en ‘Geïnspireerd door de barok’. Hij start met twee levendige muzikale dansen uit de 16e eeuw. Hierna volgt muziek van Johann Sebastian Bach: delen uit cantates en een ‘Prealudium en Fuga in G dur’. Ook klinkt muziek uit de romantiek: het beroemde ‘Ave Maria’ van Franz Schubert en de ‘Vocalise’ van Sergej Rachmanioff. Het volledige programma vindt u op www.orgelnijkerk.nl.

Willem van Twillert studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam: niet alleen orgel, maar ook piano, directie, kerkmuziek en klavecimbel. Als componist is Van Twillert eveneens een gevestigde naam, zowel als het gaat om orgelkoraalbewerkingen als om meer concertante werken. De musicus is op allerlei andere vlakken actief, bijvoorbeeld als concertorganist, kerkorganist, muziekdocent, dvd- en cd-producent.

Het monumentale orgel van de Grote Kerk is in 1756 gebouwd door Matthijs van Deventer. Het orgel valt uiterlijk op door uitbundig houtsnijwerk. De klank is warm, helder en krachtig. Het instrument heeft ontzettend veel karakter en is uniek te noemen.

Het concert op 19 juni begint om 20.00 uur. De toegang is gratis; er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.