• Luchtfoto Bosbad Putten

    Bosbad Putten

Duurzaamheidsplan 'Natuurlijk Bosbad Putten' van start

22-11-2019, 09:13 | Lezersnieuws | Frances

In Bosbad Putten heerst alle seizoenen een heerlijk subtropisch klimaat, maar dit mag niet ten koste gaan van de aarde. Daarom is het actieplan “Natuurlijk Bosbad Putten” gestart: een plan om het zwemparadijs gasloos te maken. De eerste concrete stap is de installatie van een hoog rendement warmtepomp in 2020. Hiermee is een investering van ruim 1,1 miljoen euro gemoeid. Door een garantstelling van de Gemeente Putten, kan Bosbad Putten deze reuzensprong voorwaarts in duurzaamheid maken.

Bosbad Putten verbruikt nu ongeveer 350.000 m3 gas per jaar (verbruik: 2018). De HR-warmtepomp brengt dit huidige gasverbruik terug tot vrijwel nul. In mei 2020 opent Bosbad Putten een nieuwe wildwaterbaan die het energieverbruik doet stijgen. Maar dankzij de HR-warmtepomp zal de CO2-uitstoot ook dan niet stijgen ten opzichte van nu. De bouw van de wildwaterbaan is inmiddels gestart.

De missie van Bosbad Putten is om bewoners in Putten en omgeving en toeristen uit binnen- en buitenland het hele jaar door instructieve, sportieve en recreatieve voorzieningen te bieden. Dit in een complex met zowel binnen- als buitenbaden en financieel gebaseerd op een sluitende begroting. De nieuwe wildwaterbaan versterkt de recreatieve functie en zal het huidige bezoekersaantal naar verwachting verhogen. Bij de investering in de wildwaterbaan speelt milieu en duurzaamheid een belangrijke rol getuige de investering in de warmtepomp.

Bosbad Putten gaat met het duurzaamheidsplan in feite terug naar de oorsprong van het zwembad, 70 jaar geleden. Toen werd het zwemwater opgewarmd door de natuur: de warmte van de zon. In de toekomst zullen zon, wind en aardwarmte de natuurlijke bronnen zijn voor het heerlijke subtropische klimaat in Bosbad Putten. Zodat iedereen kan genieten van comfort en plezier zonder negatieve gevolgen voor de aarde.